Lóerő

2013.12.25. 19:30

A csákvári Viszló Csaba jövőre az Eb-sorozaton akar szerepelni

A sporttal a futball révén ismerkedett meg, jelenleg is kergeti a labdát a megyei harmadosztályban. A gokartban jóval eredményesebb, bajnoki címet szerzett a KZ2 kategóriában.

Horog László

A 25 esztendős sportembernek volt kitől tanulnia a sport szeretetét, édesapja is autóversenyzett a nyolcvanas években A Gruppe2 osztályban 1983-ban Trabanttal, egy évvel később Lada 1300-as járművével végzett az élen. Fia nem a ralit, a gokartozást választotta, három éve kóstolt a versenyzésbe, akkor vásárolták az azóta többször átépített járművet is. Az első idényében nem rendeztek magyar bajnokságot, csak néhány viadalt, tavaly a második helyen zárt a KZ2-es géposztályban.

– Ez a legerősebb, felnőtt pontvadászat, 50 lóerős, 6 sebességes, 125 köbcentis gépekkel, amelyek három másodperc alatt érik el a 100 kilométer per órás sebességet, akár 150-nel is lehet velük közlekedni. Itthon hat kategóriában rendeznek bajnoki futamokat, idén hét fordulót rendeztek, mindegyik helyszínen két futammal, tehát összesen 14-szer mértük össze erőnket a riválisokkal. A Sárvár melletti Pannóniaringen, Kecskeméten, Máriapócson, valamint az ausztriai Bruckban rendeztek magyar bajnoki futamokat, volt olyan helyszín, amely több erőpróbának is otthont adott. A hazai pályák egy kilométer hosszúak, ha lehetőségem van rá, a teszteket is ezeken végzem – mondja Viszló Csaba.

A mi pontvadászatunkkal egyszerre rendezett közép-európai bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel nyerte, igaz, az összes futamon nem vett részt, a 14 helyett csak 10 erőpróbán állt a rajtvonalra. Ugyanis a gokart – mint az autósportok általában – roppant pénzigényes, az utolsó seregszemlékre már nem neveztek, ugyanis a korábbi futamokon szerzett hatalmas különbséget nem tudták ledolgozni a riválisok. Amúgy is volt feladata, ugyanis a honi, valamint a közép-európai bajnokság mellett indult a szlovák-cseh közös pontvadászaton – itt szintén 14 futamot bonyolítottak -, ahol a második helyen zárt.

Viszló Csaba eredményeire felfigyeltek az olaszok, meghívták a Padova melletti gyárba, tesztelésre. A meghívásnak hamarosan eleget is tesz (Fotó: a család)

A tavasszal induló szezon kapcsán merész terveket szövöget édesapjával, aki szintén indul a viadalokon, az old boyok között, ahol általában a középmezőnyben zár. A família nemrég épített egy lakóbuszt, amivel a család férfi tagjai a versenyekre járnak, egy szerelő kíséretében.

– Jövőre szeretnék indulni az Eb-n is, úgy tűnik, a szükséges forrásokat sikerül előteremtenünk, három futamon állok majd rajthoz, Németországban, Belgiumban és Olaszországban. Ott selejtezők is lesznek, egy-egy viadalon ugyanis százan startolnak. Viszló Csaba Csákváron él, ám a fővárosban tanul, a nyáron végez a Műegyetem gépészmérnöki karán. A sebesség mindig is vonzotta, azt mondja, a gokartozásban a gyorsulást szereti legjobban, valamint azokat a centrifugális erőket, amelyek a kanyarokban hatnak rá. Sportágában mindenki olasz mérnökök által tervezett és itáliai üzemek által készített négykerekűvel versenyez. A vértesi fiatalember eredményeire a taljánok is felfigyeltek, meginvitálták a Padova melletti gyárba, tesztelésre. A meghívásnak a közeljövőben eleget is tesz.

– Az iskolai elfoglaltságok mellett a családi vállalkozásban is dolgozom, és a futballal sem szakítottam. Csákváron kezdtem és szerepeltem az utánpótlás csapatokban, majd a futsallal kísérleteztem. Tavaly a Környe megyei másodosztályú gárdájában rúgtam a labdát, az idei szezonban pedig Lovasberényben, a megyei III-ban lépek pályára hétvégente.

Minden jel arra mutat, a sport tekintetében számára két dolog fontos: bőgjön a benzingőzt okádó motor, illetve pattogjon a bőrlabda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!