Lóerő

2013.11.22. 08:34

Bestiális rágcsálók

A ragadozók, nyestek, menyétfélék épp úgy ellenségei az autósoknak, mint a tolvajok. Komoly károkat okozhatnak ugyanis a gépkocsikban. A jelenség pedig igen gyakori.

Miskei Anita

Bizonyára mindenki találkozott már autója motorterében apró lábnyomokkal, falevelekkel, szőrrel, rosszabb esetben komplett fészekkel, madármaradványokkal. A ragadozók, nyestek, menyétfélék gyakran meleg és táplálék után kutatva vesznek birtokukba egy-egy autót, komoly gondot okozva ezzel a tulajdonosnak. Az utcákon, parkok, ligetek, zöld területek közelében parkolók fokozott veszélynek vannak kitéve, hisz ezek az állatok nem válogatnak. Búvóhelyet keresnek a meleg motortérben, s ha úgy adódik, elrágnak ezt-azt. Nem rest az autó motorterébe mászva szétrágcsálni a kisebb vezetékeket, csöveket, plusz a hő-, illetve zajszigetelésben is maradandó károsodást okozhat. Szilikon csövek, vezetékek különösen nagy veszélynek vannak ilyenkor kitéve, mert a rágcsálók kedvencei. Mit sem törődnek azzal, hogy akár több tíz-, vagy százezres kárt is okozhatnak egy-egy modernebb, elektronikákkal gazdagon szerelt gépkocsiban.

De mit tehetünk ellenük?

A néhány ezer forinttól kapható nyestriasztó spray-k több forrás szerint nem feltétlenül hatásosak, ellenük szól, hogy újra és újra át kell velük permetezni a motorteret. A népi bölcsesség kutyaszőrös vagy kutyapiszkos tasakok elhelyezéséről regél, a harisnyába rejtett emberi haj is jó lehet, viszont a szagokat egyrészt elmossa az eső, másrészt a nyest intelligens állat: ha rájön a turpisságra, „röhög" a markába, s a legnagyobb örömmel nyammog tovább. Megbízhatóbb védekezési módszer lehet egy elektronikus, ultrahanggal is operáló rendszer, ami magas frekvenciájú hangot bocsát ki a nyestek riasztására. Továbbá egyes készülékek magasfeszültségű lemezkékkel is rendelkeznek, amelyeket a motortér veszélyeztetett helyeire érdemes elhelyezni. Ezek a lemezkék 300-700 volt feszültségre töltődnek fel. Ha az állat hozzáér, a termékleírások szerint fejvesztve menekül az autó közeléből. Lehet sokféleképpen védekezni, biztonságot a garázs, vagy a teljes egészében, tökéletesen burkolt motortér jelenthet az autósok számára – mondta el Kovács Péter szakember. Végül hozzáfűzte, egyre gyakoribb az ilyen kár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!