Lóerő

2012.06.08. 07:49

Ha a játék valósággá válik

Székesfehérvár – Hihetetlennek tűnik, de a szimulátoroknak egyre nagyobb szerepe lehet az oktatásban, tapasztalat szerzésben. Tegyük próbára magunkat akkor is, ha rutinos közlekedők vagyunk!

Miskei Anita

Napjainkban egyre népszerűbbek a szimulátoros játékok. Nem is hinnénk, pedig sok esetben az egyszerű játékok hihetetlenül jól felkészíthetnek bennünket, játékosokat az utcai közlekedésre is. Mikor válik valósággá a játék? Például akkor, amikor Kiss Norbert, vagy Michelisz Norbert, a hazai autósport két ismert alakja versenyoverallba bújik, sisakot húz a fejére, és beül autójába a versenypályán. Hiszen a két versenyző számítógépes játékoknak is köszönheti sikereit. Az autóssport ismert alakjai pedig nem titkolják, a mai játékok olyan profik, hogy abból jobban megismerhető egyegy versenypálya, mint amit egy pályabejárás alkalmával megtapasztalhatnak. S bár ma már elsősorban „élesben”, a pályán bizonyítanak, azért a játékot sem feledték el. Egy székesfehérvári motorcentrumban is találkozhatunk motoros szimulátorral, sőt, ki is próbálhatjuk azt. Jakli Attila tulajdonosként és motoros emberként elárulta, nagyon hasznos egy ilyen szimulátor. Egyszerű játéknak tűnik, mégis komoly segítséget jelenthet, különösen a kétkerekű járgányt használóknak. Hiszen a játék váratlan fordulatokra, előre nem tervezhető közlekedési szituációkra is megpróbálja felkészíteni a vezetőt.

– A hozzánk betérő, már régóta motorozók is próbára teszik magukat a szimulátoros játékon, s bizony gyakran elbuknak, hibáznak. Ahogy mi, az üzletben dolgozók is megmérettetjük magunkat kisebbnagyobb sikerrel. A játék lényege éppen az, hogy a való életből, a napi közlekedésben előforduló szituációkból merítve teszi próbára a játékost. A motoron ülő a szabályokat betartva közlekedhet a játékban, amit nehezítenek a „szereplők”.

Például az autóbusz, ami váratlanul, jelzés nélkül indul el a megállóból, a kerékpáros, aki figyelmetlenül kitolja biciklijét az úttestre például egy autó takarásából, vagy éppen a kisteherautó, ami a sárga lámpajelzésnél megáll, majd meggondolja magát, s mégis befordul a motoros előtt – sorolta a példákat Jakli Attila. A szakember megjegyezte, bár sokat változott az utóbbi időben a hazai közlekedés, toleránsabbak lettek az autósok, lassabban, figyelmesebben közlekednek a motorosok is, mindig akadnak váratlan esetek.

A rendőrség közlekedési statisztikái rávilágítanak arra, hogy kevesebb a baleset, különösen a tragédiával végződő a hazai utakon, de azért nem árt vigyázni. Jakli Attila szerint a szimulátoros edzés mellett például egy szakember irányításával elvégzett tréning is növelheti tudásunkat, biztonságérzetünket az utakon. Különösen a rutintalan, kezdő motorosoknak érdemes kipróbálni az edzőpályákat is, ahol biztonságos körülmények között tapasztalhatják meg a váratlan szituációkat. Mindezek mellé pedig a motorkerékpárt is megfelelően fel kell készíteni a közlekedésre. Hiszen – emelte ki a szakember – például a motorok gumiabroncsai 20 ezer kilométert mennek el. S ne feledjük, a hatalmas teljesítményre is képes járgányok, rohanógépek mindössze ezeken a kis felüleleteken érintkeznek az aszfalttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!