Lóerő

2010.06.18. 09:19

A mopedautó kicsi és kelendő

FMH - Már csak rendszámmal használhatók a mopedautók, sőt, B kategóriás jogosítvány is szükséges az apró termetű városi járgány vezetéséhez a hazai utakon.

Miskei Anita

Itthon alig ismert, külföldön igen népszerű. Kicsi, helyes, jó vele a városban közlekedni, könnyedén tudunk vele parkolni, ráadásul olcsó a fenntartása is. Ez nem lehet más, mint a mopedautó. Az elmúlt egy évben azonban igen sokszor szerepelt az apró termetű járgány az újságok címoldalán, ugyanis a hazai szabályozás nemigen tudott mit kezdeni velük.  Néhányan tárt karokkal fogadták a kis kocsikat, mások ellenezték, hogy vezetői engedély és rendszám nélkül használják tulajdonosaik. Kétségek, jogok és joghézagok sora merült fel, nem csoda, hogy lapunkhoz is több kérdés érkezett arról, vajon jelenleg miként használható az általában külföldről érkezett autó a hazai utakon szabályosan.
Válaszokért a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaihoz fordultunk. A székesfehérvári irodában úgy tájékoztatták lapunkat, bizony kell rendszám a mopedautókra, sőt, B kategóriás képesítésre is szükség van a négykerekű vezetéséhez, nem elegendő a segédmotoros kerékpár kormányzásához  szükséges jogosítvány. Akkor sem elegendő az A kategória megszerzése, ha az autó nem több ötven köbcentinél. Mindenesetre a vásárlásánál több dologra is oda kell figyelni - jegyezték meg a szakemberek, akik úgy tájékoztattak, a pótlás mindig nehézkes. A származásellenőrzést igazoló dokumentum szükséges, majd az autót be kell jelenteni a hatósághoz egy időszakos műszaki vizsgára. Ott már el tudják mondani, mik a forgalomba helyezés szabályai, lépései. Hiszen az attól is függ, hogy a mopedautó motorkerékpárnak vagy segédmotorkerékpárnak minősül-e.
Bármelyik kategóriába sorolják is az apró termetű négykerekűt, annyi bizonyos, rendszám mindenképpen kerül rá. A kategóriát pedig a lóerő, a köbcentiméter, illetve a súly alapján határozzák meg. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál elmondták, aki az utakon rendszám nélkül használja autóját, az szabálysértést követ el. Ugyanis pontosan tavaly július elsejétől már csak felrendszámozott mopedek gurulhatnak a magyar utakon. Mert négykerekű segédmotorként csak rendszámmal és érvényes forgalmi engedéllyel használhatók a fürge városi járgányok.
De mi minősül segédmotoros kerékpárnak? A szabályozás szerint az a  kettő-, három-, vagy négykerekű jármű, amelynek a lökettérfogata nem több ötven köbcentinél, a teljesítménye legfeljebb négy kilowatt, a végsebessége pedig maximum negyvenöt kilométer óránként. A jármű tömege nem haladhatja meg a 350 kilogrammot. Ezek a járművek úgynevezett E-típusú  rendszámtáblát kapnak. Ez négy betűből és két számból áll, a betűsor mindig S vagy R betűvel kezdődik.

Külföldön még jogosítvány sem kell

A mopedautók az unióban évek óta keresett járművek. Olyanok is használhatják, akik egészségügyi okok vagy közlekedési szabálysértés, ideiglenesen vagy véglegesen bevont jogosítvány miatt nem vezethetnek például személygépkocsit. A dugók és a parkolóhelyhiány mellett a szabályok enyhülése is segíti elterjedését. Több európai országban már 16 éves kortól, néhányban akár 14 évesen és úrvezetői jogosítvány nélkül, csak KRESZ-vizsgával vezethetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!