Laza

2009.01.22. 03:27

Tartalmas leves diós tésztával

<b>Alcsútdoboz</b> - Hagyományos ételek, de nem zsírtól csöpögők! Melléjük pedig édes olvasnivaló históriák. Ez Végh Antal Kenyér és vászon könyve. Évszakonként előveszem.

Zsohár Melinda

Többször hivatkoztam rá, de szívesen tenném akár havonta is, olyan kedves olvasmányom nekem Végh Antal (1933-2000) Kenyér és vászon című könyve, amit 1986-ban adott ki a Magvető. Ha csak ezt az egy könyvet írta volna Végh Antal, akkor is illenék nem elfelejteni, de sokat írt, termékeny író volt. A szatmári paraszti életről, a változó vidékről és később a magyar futballról, közéletről, politikáról. Én korai műveit kedvelem jobban, a Száz szatmári parasztétel (1974) könyvét melegen ajánlom a néprajz és a kulinária szerelmeseinek. Fiataloknak is! Manapság népszerűek a sütéssel-főzéssel kombinált filmes históriák, ha a szomszédba megyünk értük, azért emeljünk le a mi polcunkról is ott porosodó, s témába illő kiadványt!

A Kenyér és vászonból a májgaluskalevest ajánlom főzésre, fogyasztásra. Húslébe is finom, de a húsos étkekbe beleunván, ám a nyekenyókákba bele nem szeretvén bízvást jó lesz a gyomornak. Én zöldséglevesbe szoktam főzni, amihez jó adag sárgarépát, fehér zöldséget, pasztinákot összekockázok, s kis hagymán, olajon megpárolok, némi vízzel, ha szükséges. Ha ezek majdnem puhák, hozzáadok összedarabolt krumplikat is, petrezselymet, egy-egy zeller darabot már hamarabb, sózom, ízesítem. Mikor csaknem kész, meghintem kicsi liszttel, paprikával, s felöntöm vízzel. Ha nem lisztezem, úgy is jó, s még könnyebb leves lesz.

Ekkor a közben elkészített galuskák következnek. Baromfi-, sertés-, marha- vagy borjúmájat nagyon apróra kockázok, kaparok, fellazítok, s egy kis olajon, hagymán megpárolok. Ha lényegében megsült, kihűtöm, hozzákeverek egy tojást, áztatott zsemlyemorzsát, sót, borsot, apró petrezselymet is lehet.

Összeállítom Végh Antal édesanyját utánozva. Szaggatódeszkáról adagolom késsel a gyöngyöző levesbe, vigyázva, hogy ne folyjanak szét a galuskák. Finom, tartalmas leves ez, melléje valami tészta illik. Diós, mákos, esetleg szilvás barátfüle vagy túrógombóc. A férfiak különösen szeretik, ha mindennap leves kerül az asztalra, s annak nem kell feltétlenül gulyásnak vagy babnak lennie. Viszont az sem baj, ha a család aprajában tudatosítjuk, az a jó, ha naponta elkanalazgatunk egy tányérnyi levest, benne jó zöldségekkel, tésztákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!