Laza

2007.11.22. 03:27

Csicsóka nyersen, sütve

Alcsútdoboz (zsm) - Az ember a táplálkozásában a lehető legkonzervatívabb. Oly nehezen vesszük rá magunkat az újításra, pedig én a csicsókára beszélném rá magam, s másokat is.

Zsohár Melinda

A fehérvári piacon több árus is kínál csicsókát, s termeszteni is lehetne annak, akinek csak kis földje is van, mert igénytelen és szapora e zöldség (?). A napraforgóhoz hasonlatos külsejű virágos növény a gyökerein gumókat növeszt, s ezek fogyaszthatók. Persze Amerikából érkezett ez is, akár a burgonya, az indiánok nagyon szerették, s noha a középkorból eredő népmesékből ismerjük őt, mára elfelejtettük enni. Kár. Ami létezik honi és külföldi diétás könyv és receptgyűjtemény, az mind piedesztálra emeli az édeskés ízű, nyersen, sütve, főzve fogyasztható csicsókát, mert nincs is rossz tulajdonsága! Eheti cukorbeteg és kövér, emésztési zavarokkal küzdő, s éhes ember, merthogy jóízű és laktató. Olcsóságát már nem is hangsúlyozom.

A piacon kaptam recepteket is a zacskó csicsókához mellékletül, azokból válogattam nyerset is, sütöttet is.

A csicsóka körözötthöz 15 dkg nyers, reszelt csicsókát keverünk össze 10 dkg juhtúróval, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 dl kefírrel, kis darált köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott snidling hagymával. Barna kenyérrel az igazi.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A piacon kaptam recepteket is a zacskó csicsókához mellékletül, azokból válogattam nyerset is, sütöttet is.

A csicsóka körözötthöz 15 dkg nyers, reszelt csicsókát keverünk össze 10 dkg juhtúróval, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 dl kefírrel, kis darált köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott snidling hagymával. Barna kenyérrel az igazi.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A piacon kaptam recepteket is a zacskó csicsókához mellékletül, azokból válogattam nyerset is, sütöttet is.

A csicsóka körözötthöz 15 dkg nyers, reszelt csicsókát keverünk össze 10 dkg juhtúróval, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 dl kefírrel, kis darált köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott snidling hagymával. Barna kenyérrel az igazi.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsóka körözötthöz 15 dkg nyers, reszelt csicsókát keverünk össze 10 dkg juhtúróval, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 dl kefírrel, kis darált köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott snidling hagymával. Barna kenyérrel az igazi.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsóka körözötthöz 15 dkg nyers, reszelt csicsókát keverünk össze 10 dkg juhtúróval, 5 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 dl kefírrel, kis darált köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott snidling hagymával. Barna kenyérrel az igazi.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsókás pogácsához 20 dkg főtt, áttört csicsókát összedolgozunk 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 dl tejben feloldott 1 dkg élesztővel, 1 tojás sárgájával, sóval. Az összegyúrt tésztát jó fél órát pihentetjük-kelesztjük, majd kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, dióval vagy szezámmaggal megszórjuk, s kisütjük, akár a másik pogácsát.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

A csicsókalepény a recepttulajdonos saját kreálmánya, s nem is biztos, hogy lepény, mert olajban kell kisütni. Szóval két darab öklömnyi csicsókát lereszelünk, ráütünk két egész tojást, sóval, borssal megszórjuk, s vagy lisztet vagy zabpelyhet keverünk hozzá (ez utóbbinál várjuk meg, míg megpuhul). A nokedli sűrűségűre kevert masszát kanállal kiszaggatva forró olajban sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!