2006.09.21. 02:28
Almás pitét mindenki tud?
Tabajd (zsm) - A látszólag könnyen elkészíthető étkeket szokták leginkább elrontani még tapasztalt háziasszonyok is. Egyszerű sütemény az almás pite is, s mennyi rosszat ettem már!
Egy biopékségben magyarázta el a tulajdonos, aki a halál torkából menekült meg étkezési szokásainak radikális megváltoztatásával: péksüteményeit, édességeit csak az abban az évszakban termő gyümölcsökkel, zöldségekkel ízesíti. Tavasszal epres a korong, medvehagymás a pogácsa, ősszel a szilva szezonja következik és így tovább.
Mostanság minden konyhában almás pite sül hétvégente, én egy tabajdi receptet találtam eddig a legjobbnak.
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteli a lereszelt almát a háziasszony, ízesíti kedve szerint cukorral, fahéjjal, s darabos diót is szór bele a nem túl puha masszába. A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgozni az anyagokat, mert kezünk melegétől megfő a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű. Én Tabajdon röstellkedve nyúltam többször is a tányér után, mert túl kicsi kockákra vágta a háziasszony a pitét.
Mostanság minden konyhában almás pite sül hétvégente, én egy tabajdi receptet találtam eddig a legjobbnak.
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteli a lereszelt almát a háziasszony, ízesíti kedve szerint cukorral, fahéjjal, s darabos diót is szór bele a nem túl puha masszába. A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgozni az anyagokat, mert kezünk melegétől megfő a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű. Én Tabajdon röstellkedve nyúltam többször is a tányér után, mert túl kicsi kockákra vágta a háziasszony a pitét.
Mostanság minden konyhában almás pite sül hétvégente, én egy tabajdi receptet találtam eddig a legjobbnak.
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteli a lereszelt almát a háziasszony, ízesíti kedve szerint cukorral, fahéjjal, s darabos diót is szór bele a nem túl puha masszába. A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgozni az anyagokat, mert kezünk melegétől megfő a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű. Én Tabajdon röstellkedve nyúltam többször is a tányér után, mert túl kicsi kockákra vágta a háziasszony a pitét.
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteli a lereszelt almát a háziasszony, ízesíti kedve szerint cukorral, fahéjjal, s darabos diót is szór bele a nem túl puha masszába. A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgozni az anyagokat, mert kezünk melegétől megfő a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű. Én Tabajdon röstellkedve nyúltam többször is a tányér után, mert túl kicsi kockákra vágta a háziasszony a pitét.
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteli a lereszelt almát a háziasszony, ízesíti kedve szerint cukorral, fahéjjal, s darabos diót is szór bele a nem túl puha masszába. A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgozni az anyagokat, mert kezünk melegétől megfő a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű. Én Tabajdon röstellkedve nyúltam többször is a tányér után, mert túl kicsi kockákra vágta a háziasszony a pitét.