Laza

2009.07.22. 02:29

Lekvárszezonban

Székesfehérvár - Lassan elmúlik az ideje a sárgabarackszezonnak, bár még mindig vannak roskadozó fák. Használjuk ki a bőséget, három évet kell várnunk egy új barackdömpingre.

Kovalcsik Katalin

A hozzáértők azt mondják, a sárgabarackfa a maga módján örvendezteti meg a gazdát. Bőségesen terem, de nem teszi meg minden esztendőben. Az idei bőtermő év, úgy látszik, meg kell fogadni a tanácsot, minden érett gyümölcsből lekvárt főzni, hogy jusson bőven még két év múlva is a palacsintába, a zserbóba, a női szeszélybe.

- Miről ismerheted meg a gondos háziasszonyt? - a kérdést csak viccnek szánta ismerősöm, mert mindketten megsárgult kezünket dugdostuk, amikor találkoztunk. A költői kérdés tulajdonképpen öndicséret volt, láthatja mindenki, befőztük a sárgabarackot (valamint azt is, egyikünk sem szeret kesztyűben tevékenykedni). A kesztyűt viszont már el felejthetjük, amikor kamrában a lekvár. Jó öreg (a szakácskönyvem) Horváth Ilonához fordultam idén is, hogy biztos legyek a dolgomban. Egy kilónyi ledarált vagy a turmixgépen átforgatott - ez a művelet gyorsabb -, kimagozott, héjától megfosztott barackhoz fél kiló cukrot adtam. Egy éjszaka megolvadt benne a cukor, reggel 20-25 perc alatt készre rotyogott, igazán kevés szalicillel, forrón került az üvegekbe, majd lekötözés után a szárazdunsztba. Nászasszonyom újabban már nem is dunsztol, a pulton hagyja kihűlni az üvegek tartalmát. Kolléganőm azt mondja, a dzsemfix gyorsabb, pár perc főzés után kész a lekvár. A fehér cukor helyett sokan befőzőt használnak, drágább, de hatásosabb.

A befőzési szezon elején vagyunk, tegnap is láttam eladó sárgabarackot, az őszibarackból készült téli csemegék pedig csak ezután kerülnek sorra. A még nem puha ősziből finom befőttet lehet eltenni, csak vigyázzunk, ne barnuljanak meg a magozott, félbevágott szemek, gyorsan kell dolgozni velük. Az őszibarackból főzött lekvárok, dzsemek is népszerűek, nem beszélve a szilvalekvárról. Ennek főzése külön történetet érdemel, vannak még vidékek ahol üstben készítik. A hagyományos szilvalekvár nem csak édes tészták tölteléke, hanem igazi különlegesség, többféle ízesítővel teszik még vonzóbbá a készítőik. A bodzalekvár finomságáról se feledkezzünk meg, ha ideje lesz, keresünk hozzá receptet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!