Kultúra

2010.11.19. 08:57

Zsolnay-remekek, modern köntösben

FMH - Kiállítás-sorozatának pénteken nyíló utolsó, pécsi állomásán mutatja be legújabb termékét, a Rippl-Rónai teás és mokkakészletet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

MTI

A cég az idén kilenc nagyvárosban (Pécs mellett Egerben, Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Balatonfüreden, Szegeden, Kaposvárott és Nyíregyházán) mutatta be mesterműveit. A kiállításokon eddig mintegy 50 ezren tekintették meg a manufaktúra mintegy 190 remekét, amelyek összértéke eléri a 30 millió forintot - tájékoztatta Kabók Ibolya, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t.     
A zárórendezvényen a gyár csaknem teljes termékpalettáját felvonultatja. Az egyedi eozin tárgyak bemutatóján kiemelt helyen szerepelnek a nemrégiben útjára indított limitált szériás gyűjtőprogram első darabjai, a három színváltozatban készülő, szecessziós Vulkán vázák. A múlt értékeit modern köntösben megjelenítő dísztárgyak eredetije Sikorski Tádé formaterve, amelyhez Dariel Henrik készített dekorációt. Ezt alkották újra, tették maivá a cég mesterfestői: Geresics Katalin az éjszaka, Magyar Gyuláné a hajnal, Müllerné Kovács Anita az alkony színeit elevenítette fel a vázákon.

    
A Zsolnay a  pécsi kiállításon mutatja be Rippl-Rónai készletkollekciójának új darabjait. A teás és mokkakészlet alapját a festőművész eredeti tervei adják. Rippl-Rónai József 1898-ban kapott megbízást a budapesti Andrássy-palota ebédlőjének teljes berendezésére. Bubreg Balázs az eredeti motívumtervek adaptációjával hozta létre a Zsolnay Rippl-Rónai készletcsaládot, amelyhez egyedi darabokat is gyártott a vállalat. A készlet modernségét jelzi, hogy darabjai mosogatógépben moshatók, mikrohullámú sütőben is használhatók.
A porcelánremekek december 17-ig tekinthetők meg Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!