Kultúra

2011.01.12. 18:20

Vélemények a médiatörvényről

Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciója elutasítja a magyar kormánnyal szemben a médiatörvény miatt elhangzó, "politikailag motivált" vádakat - hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában Joseph Daul, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú frakció francia vezetője.

MTI

A politikus, aki szerint a néppárti EP-képviselők erősen elkötelezettek a szabadságjogok, azon belül a sajtószabadság védelme mellett, közölte: a néppárti képviselőcsoport bízik abban, hogy ha a médiatörvény egyes elemeit meg kell változtatni, azt Magyarország meg fogja tenni.
 A néppárti frakció szerdai ülésén kifejezte a magyar kormány iránti szolidaritását és támogatását a médiatörvény ügyében. A frakció felszólítja az EP többi frakcióját, hogy hagyjanak fel a "manipulatív kommentárokkal". Megítélése szerint ezek a bírálatok a legtöbb kárt az Európai Unió egészének okozzák, amely létrejötte óta most néz szembe a legnagyobb kihívásokkal. E kihívások közepette a néppárti frakció minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy a magyar kormány sikerrel lássa el az EU Tanácsának elnöki tisztségét. 
 Daul ugyanakkor azt is mondta, hogy semmilyen problémát nem jelent a Fidesz jelenléte az Európai Néppártban. Idő előttinek nevezte a magyar médiatörvényt ért bírálatokat, és hangsúlyozta, meg kell várni az Európai Bizottság tüzetes elemzésének eredményét. 
 Objektív, tisztességes, kiegyensúlyozott és tényeken alapuló értékelést sürgetett Magyarországgal - így a médiatörvénnyel - kapcsolatban az Amerikai Magyar Szövetség a Koszorús Ferenc elnök és Lipták Béla, a Yale Egyetem volt professzora által jegyzett közleményében. A dokumentum példátlannak nevezte azt a sietséget, amellyel az új magyar médiatörvényt megítélték és maró sajtóvisszhangban részesítették. A vélemények a legjobb esetben is a törvény részleges ismeretén alapulnak, s néhány esetben úgy tűnik, hogy elfogultság vagy politikai megfontolás motiválta őket. 
 Tőkés László szerint a nemzetidegen posztkommunista, balliberális erők az új magyar médiatörvény ürügyén rárontottak saját országukra és nemzetükre. Az erdélyi politikus, az Európai Parlament alelnöke emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2005 júliusában Tusnádfürdőn azt mondta: "számos példáját láttuk a XX. században, amikor a magyar baloldal rárontott saját nemzetére". Tőkés szerint Orbánból "a próféta beszélt". Úgy vélte, a Magyarországon "teljességgel hitelét vesztett balliberális tábor és lakájmédiája - jobb híján - most az országhatárokon kívül kísérel meg teret nyerni, látványos módon a törvény ellen hangolva a nemzetközi közvéleményt és össztüzet zúdítva az európai elnökséget alighogy átvett Magyarországra, Orbán Viktor néppárti miniszterelnökre és az általa vezetett nemzeti kormányra". 
 A magyar civilek többsége szerint a kormány jó úton jár, érvényesül a választók akarata, a külföldi médiumok pedig elhamarkodottan ítélték el a tavaly év végén elfogadott médiatörvényt - mondta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik alapítója és szóvivője a Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Csizmadia László kiemelte: az Európai Unió soros elnökségét a bírálatokkal szemben egy a "talpától a feje tetejéig demokratikus szellemű ország vette át" januárban, egy olyan "európai polgár vezetésével, aki a szovjet fegyverek árnyékában is követelte a demokráciát". 
 Gyurcsány Ferenc szerdai győri sajtótájékoztatóján úgy vélte: a médiatörvény esete mutatja, hogy a hatalmon lévők nem a polgárok szabadságának, hanem a kormány hatalmának kiterjesztésében látják a helyzet megoldását.
A Greenpeace kizárólag a saját szűken vett szakmai szempontjai szerint arra jutott, hogy az új médiatörvény a környezetvédelemre is súlyosan káros hatással van, mert a környezetvédelemnek szabad sajtóra van szüksége, ezt viszont sérti a médiatörvény koncepciója. A szervezet a jogszabály teljes elvetését követeli. Vay Márton sajtószóvivő közölte: a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben a hazai zöld szervezetek fontos tapasztalata, hogy a rossz döntések újragondolásának kikényszerítése lehetetlen volna a közvélemény nyomása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!