Kultúra

2009.08.17. 02:29

Tánc a jó győzelméről

Székesfehérvár - Női szemmel is bízvást állíthatom, hogy a thaiföldi tánccsoport hölgytagjai nemcsak a színpadi megvilágításban, a mesés jelmezekben mutatósak, hanem nappali fényben, egyszerű farmerben is gyönyörűek.

Gábor Gina

Az együttest a 2000-ben alakult Művészeti és Kulturális Promóciós Szervezet irányítja: közel kétszáz tagot számlálnak, több csoportban. Kezdő és haladó táncosaik, zenészeik egyaránt vannak, és technikai munkatársak is jócskán akadnak. Amy és May azt mesélte: a Királyi napokra 31 taggal - zenészekkel, táncosokkal - érkeztek.

Többféle tánc van a tarsolyukban, akad közöttük tipikusan az ő vidékükre jellemző, dél-thaiföldi tánc, de más régiók hagyományait is szívesen szerepeltetik a repertoárjukban. A Királyi napokra elhoztak egy igazi királyi táncot is, amelynek neve: khon - tudtuk meg a lányoktól. Ezt annak idején csak az uralkodó és felesége jelenlétében adták elő. A történetet, amit ők táncban jelenítenek meg, hajdanán árnybábokkal mesélték el: így produkciójuk ötvözi a thai táncot és színházat. A khon táncban a thaiföldi nemzeti eposz, a Ramkien figurái elevenednek meg - a Ramkien pedig a nálunk is ismert indiai eposz, a Rámájana thai változata. Az eposz egyik híres részletét adják elő, a legendás háborút, amelyben a jó és a gonosz küzd meg egymással, és démonikus illetve angyali erők segítik a szereplőket. A történet vége pedig tükrözi a thaiföldiek hitét is abban, hogy a jó végül mindig győzedelmeskedik a rossz felett... Estjükön, a Táncházban csodálatos jelmezekben, maszkokkal jelenítették meg a figurákat. A másik különleges táncuk neve: manorah - tudtuk meg Amy-től és May-től, akik azt is elárulták: a csoportban azért is van kevesebb férfi, mert a legtöbb táncot náluk a nők adják elő... A manorah tipikusan dél-thaiföldi tánc, amelynek szereplője félig nő, félig madár. Ehhez a tánchoz nagyon gyakorlottnak kell lenni: a legjobbak már gyerekkoruktól tanulják a mozdulatokat. A tánchoz gyönyörű, fából készült, festett fejdíszt viselnek, és gyöngyből fűzött öltözéket. A mozgást furulyához hasonlatos, de annál élesebben szóló, speciális thai hangszer kíséri... Ami a hangszereket illeti, ezeket is csak körülírni lehet, egyik-másik formája is egészen látványos. Xilofonhoz hasonlít a ranaart, de használnak húros hangszert is, amelynek a neve: saw. Szombaton éjjel a Táncházban a közönség különleges thai ételeket is kóstolhatott. Vendégeink a tálalás szépségére is ügyeltek: dinnyéből faragtak pompás asztali díszt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!