Kultúra

2009.04.23. 06:35

Sztárírók, újdonságok a csütörtökön megnyíló könyvfesztiválon

Budapest - Április 23-án kezdődik és 26-áig tart a Millenárison a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyvünnepre 23 országból érkeznek alkotók, csaknem negyvenezerféle kötetet vonultatnak fel a kiadók, 400 rendezvényt terveznek, hatvanezer látogatót várnak.

Osváth Sarolta

Shakespeare és Cervantes halálának évfordulója tiszteletére, a könyv és a szerzői jog világnapja jegyében megrendezett tavaszi könyvfesztivál a teljes magyar könyvkiadásról ad átfogó keresztmetszetet. A hazánkba látogató külföldi kiállítók termésének tükrében felmérhető az is, vajon tematikai kínálata, a művek megformálása lépést tart-e a nemzetközi élvonallal. Az idén a fesztiválon itthonról és a határon túlról csaknem félezer magyar író, költő, tudós, művész, politikus vesz részt - jelentették be a beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők. Három és fél napon át szinte megállás nélkül író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. Az idén a fesztivál díszvendég országa Románia, díszvendége pedig Ljudmila Ulickaja orosz író lesz, aki a nyitónapon veszi át az idei Budapest Nagydíjat. A fesztiválon a főszerepet a könyvújdonságok játsszák: felsorolhatatlan az a sok nagyszerű mű, amely ezúttal is az olvasók elé kerül. 

A Kossuth Kiadó Magyarország történetének 24 kötetes, hiánypótló sorozatával rukkol ki, az Alexandra új sorozatot indít Modern angolszász klasszikusok címmel, s bizonyára lesz érdeklődés az itt debütáló Habsburg-történeti monográfiák iránt is - hogy csak néhányat említsünk. A könyvfesztiválon mindig igazi csemege a kortárs próza és versirodalom képviselőinek megjelenése, Csaplár Vilmostól, Csányi Vilmoson, Háy Jánoson, Esze Dórán, Kiss Ottón, Kőrösi Zoltánon, Müller Péteren, Péterfy Gergelyen, Petőcz Andráson, Szalay Károlyon, Szávai Gézán, Turczi Istvánon át Vámos Miklósig ott lesz mindenki, aki számít. A külföldi alkotók között Budapestre érkezik a svéd Sven Nordquist, a dán Knud Romer és Sara Bladel, a szerb Dragan Veliki, a lengyel Pavel Huelle, az osztrák Martin Pollack, a kanadai Robert Charles Wilson, a holland van Boxsel, a norvég Anne B. Ragde, a finn Sirkku Peltola. Ezúttal íróként látogat haza Tony Curtis, a fesztiválon mutatja be életrajzi ihletésű könyvét, az Amerikai herceget. Az orosz díszvendég Ljudmila Ulickaja három alkalommal is dedikálja a Magvető Kiadónál megjelent új, Daniel Stein, tolmács című kötetét, amelyet Morcsányi Géza fordított. Ugyancsak nagy slágernek számít még a francia Jonathan Littell Jóakaratúak című könyve (szintén a Magvető kiadásában). A román díszvendégek az éppen megújuló kortárs román irodalomra koncentrálnak, száz négyzetméteres standjukon sok vendég szerző, így például Gabriela Adamesteanu, Lucian Teodorvici, Ruxandra Cesereanu, Filip Florian és Florin Lazarescu mutatkozik be.

Lehetőséget kap a román dráma-irodalom is a több mint harminc rendezvényen, amelyeken nemzetközi rangú román alkotókkal találkozhat a közönség. A szakmai programokon nagy hangsúlyt kap a világgazdasági és a hazai krízis is, két rendezvény is foglalkozik vele, Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Király Júlia, Kupa Mihály és Csaba László részvételével. Az idén is átadják Az év kiadója és Az év kereskedője díjakat, kihirdetik Az év gyermekkönyve díj jutalmazottjait és a Szép Magyar Könyvverseny közönségdíját. A fesztivál születésnapi irodalmi szalonnal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!