Kultúra

2014.08.14. 16:58

Áhitatos nyitány a Királyi Napokon

Székesfehérvár – A Mátyás emlékműnél, illetve a Ciszterci templomnál csütörtökön este megnyitották a Királyi Napokat. Aztán a Fő utca Fény utcává változott.

Munkatársainktól

A királyok városa, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András és Veszprém, a királynék városa polgármestere, Porga Gyula nyitották meg az augusztus 24-ig tartó rendezvénysorozatot. Köszöntőjük után részletek hangzottak el az István, a király című rockoperából Keresztes Ildikó és Varga Miklós előadásában. Aztán 21 órakor a polgármesterek közösen felkapcsolták a történelmi képregény fényeit.

A Fény utcában Szent László király legendás hőstettei elevenednek meg. Ezzel egyidőben kórusok koncertje kezdődött a Ciszterci templomban. Napközben is zajlottak a Királyi Napokhoz kötődő események. Fehérvár az Árpád-korban címmel jeles történelemkutatók tartottak előadásokat a városháza dísztermében. Égi áldásban nem volt hiány, amikor kora délelőtt a Magyar Szent Család ereklyéit körmenet kísérte át a püspöki palotából a bazilikába, köztük Franz Kasper kanonok, limburgi helynök, a megye, a város, a honvédség vezetői, valamint a Szent István Lovagrend és a Hagyományőrző Koronaőrök képviselői.

Szent István fejereklyéjét 1777 óta őrzi az egyházmegye, Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban került az egykori magyar királyi székhelyre, Boldog Gizella csontereklyéjét pedig 2011-ben, a Családok Éve alkalmából ajándékozta a passaui püspök a székesfehérvári egyházmegyének.

Nagyboldogasszony vigíliáján, a felajánlás napján Spányi Antal megyés püspök a bazilika oltára elé emelt ereklyék előtt térdre ereszkedve imádkozott a magyar nemzetért és családokért. A szent család alakjait megidézve kérte őket, példájukkal tanítsanak és vezessenek minket, mert sokan célt tévesztve tévelyegnek. Az út, amin most járunk kusza, sok a fenyegetettség, a csábítás, a bizonytalanság, ami megzavarja az embereket. Égi patrónánkat is arra kérte Spányi püspök, hogy ahogyan a szent király megtapasztalta földi erőtlenségét, és az ég felé tekintve kért segítséget, úgy Mária most is lássa szükségleteinket és annak megfelelően óvja hazánkat, nemzetünket.

Az Osszárium ünnepélyes megnyitásakor Szent István király szarkofágjánál is tiszteletüket tették a megjelentek, köztük Spányi Antal, Cser-Palkovics András, Fodor Pál és Törő Gábor is

Vakler Anna, Berki Lilla, Enyedi Ágnes és Lendvai Judit ősi népi dallamok felidézésével vitte vissza közönségét a szentek korába. A nap folyamán az ereklyék előtt az egyházközségek tagjai imádkoztak, zenés áhítottak tartottak, és érdeklődők százai nézték meg a bazilikában a szent család ereklyéit.

Az ereklyéket délelőtt a püspöki palotából a bazilikába vitték (Fotó: Molnár Artúr)

A Nemzeti Emlékhelyen az Osszárium megnyitása előtt Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Árpád-ház Program Operatív Testületének elnöke tartott előadást, amelyben Szent Istvánt és korát idézte meg. Kitért az államalapító sorsdöntő intézkedéseire, és összehasonlította őt elődjével és egyben atyjával, Gézával.


– Gézával ellentétben, ő nem érdekből, hanem meggyőződésből döntött, határozott – emlékezett meg róla a főigazgató. Beszédét követően megnyitották az Osszárium bejáratát, amelyben magyar királyaink csontjait őrzik. Augusztus 14-20. között erre minden érdeklődőnek lehetősége nyílik reggel kilenctől este nyolc óráig, a Nemzeti Emlékhelyet pedig egész augusztusban térítésmentesen nézhetik meg az érdeklődők.Az esti fogadalmi szentmisén Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, hogy sok dologtól hangos a világ, és amikor látjuk a magunk életének és korunknak kihívásait, keressük a példát, mit tettek elődeink. A világban folyó háborúkra, keresztény üldözésre, pusztító járványokra utalva emlékeztetett rá, hogy politika hatalmának és az emberi gyengeségeknek eszközei alig változnak a nemzedék során. Ha pedig példákat keresünk, elsőként kell gondolnunk Szent Istvánra, mert hite adott neki egy biztos és szilárd értékrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!