Kultúra

2016.09.20. 20:25

Széchenyi-szobrot avattak a Dabasi-Halász-kastély kertjében

Kápolnásnyék – Szobrot avattak a nemrég felújított Dabasi-Halász Kastély parkjában, Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából kedden délután.

Buthy Lilla

Klebelsberg Kuno kultuszminiszter szobra mellett, melyet november közepén avattak fel, ezúttal Széchenyi István mellszobra kapott helyet, a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulóján. Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotásának ünnepélyes avatásán Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

Széchenyi mellszobra a Dabasi-Halász Kastély parkjában. A fotón: Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke (b1), Pogány Gábor Benő szobrászművész (b2) , Tessely Zoltán országgyűlési képviselő (b3), Gulyás Gergely az Országgyűlés alelnöke (j3), Kazai Viktor a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke (j2) és L. Simon László országgyűlési képviselő (j1) (Fotó: Molnár Artúr)

- Széchenyi, Kossuth, Deák és Eötvös eszméjükkel, életművükkel a modern Magyarország megszületésének tartópilléreivé váltak – kezdte az alelnök, majd hozzátette: – Széchenyi István megtanít minket arra, hogy a pártok felett van valami, ami átfogó: művein keresztül az egész magyar életet átfogta, a magyar történelem minden kihívására megkísérelt választ adni.

- Családi háttere, amely bölcsője volt, például szolgált arra, hogy a nemzethez jóakarattal, nagyvonalúsággal, kérlelhetetlen elkötelezettséggel és tettvággyal kell fordulni, predesztinálta arra, hogy nagy tetteteket vigyen végbe hazájáért – fogalmazott. – Ezt a kort áthatotta a nemzettudat és a modernizáció, a világra való nyitottság és a cselekvő, őszinte és nemes hazaszeretet – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a múlt tükrébe tekintve erőt meríthetünk a ma kihívásaival szemben.

L. Simon László országgyűlési képviselő a szobor leleplezése utáni pohárköszöntőjében elmondta, a következő alkalommal Magyary Zoltán kap majd szobrot a kastély kertjében, és egy emlékfalat is terveznek felállítani a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!