Kultúra

2016.07.19. 19:15

Rossini a romoknál - Az ország több vidékéről is jelentkeztek a kórusba

Székesfehérvár – Meghallgatást tartottak kedden az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székhelyén, azok számára, akik jelentkeztek a Musica Sacra Egyesített Kórusába.

Gábor Gina

Kiderült: Sárbogárdról, Orosházáról egyaránt akadt jelentkező. Mi Takács Rékával és Benkő Dórával találkoztunk, akik elmondták, Budapestről érkeztek a meghallgatásra: mindketten a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjai. Azt mesélték, az ő kórusuk is gyakran szerepel olyan nagyszabású produkciókban, mint aminek bemutatására augusztusban Székesfehérváron is készülnek.

A két rokonszenves budapesti énekes - a meghallgatásra várva - azt is elmesélte: jól ismerik és szeretik is Rossini Stabat Mater című művét. Így aztán szívesen fellépnének a fehérvári előadásban, a szép környezetben. Augusztus 16-án a Nemzeti Emlékhelyen, a Nagyboldog-asszony-bazilika romjai felett, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész, valamint a Bolsoj vezető szólistái - Svetlana Shilova mezzoszoprán, Maxim Paster tenor és Petr Migunov basszus - adják elő Gioacchino Rossini oratóriumát, a Stabat Matert. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és a régió énekkaraiból álló Egyesített Kórust Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, karmester vezényli.

Kneifel Imre és Drahos Béla hallgatta meg a jelentkezőket. A helyi kórusok már tanulják a művet
Fotó: Koppán Viktor

Főként helyi kórusokra támaszkodva szeretnék előadni a művet, tudtuk meg tegnap Drahos Bélától és Kneifel Imrétől, az Alba Regia Vegyes Kar karnagyától: ők hallgatták meg ugyanis a jelentkezőket. Kiderült, a már említett Alba Regia mellett a Primavera Kórusra, az Ars Musica Vegyes Karra, a Polgárdiban működő Clara Voce Vegyes Karra, a budapesti Vass Lajos Kórusra, valamint a budapesti Nemzeti Énekkar tagjaira is számítanak majd a nagyszabású produkcióban. Emellett pedig lehetőséget teremtettek arra is, hogy azok, akik nem helybéliek, de nagyon szeretnek és tudnak énekelni, esetleg jól ismerik Rossini híres művét, egy színpadon énekelhetnek a sztárokkal az említett énekkarokból létrejött Egyesített Kórusban.

- A kórusok megtanulták már a művet, így a próbákon - Drahos vezényletével - még csiszolódik az Egyesített Kórus: a tempót, a dinamikát tekintve is egységessé válik a hangzás - mondta Kneifel Imre, aki Drahos Bélával együtt úgy vélekedett: itt kitűnő hangú énekesekre van szükség, olyanokra, akik a zene nyelvét beszélik . Kottát tudniuk kell olvasni, és nem árt, ha gyakorlatuk van oratórikus művek előadásában is.

- Ehhez a monumentális műhöz legalább 200-250 tagú kórus kell, hiszen Rossini oratóriuma, majdnem olyan nagylélegzetű alkotás, mint amilyen Verdi Requiem-je - mondta Drahos Béla karmester. Hozzátette: Rossini oratóriuma a szólisták számára is nagyszerű, komoly feladatot, igazi kihívást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!