Kultúra

2016.08.07. 16:15

Rév Fülöp és a lánylovag - Prelúdiumosok, harmadszor is a világot jelentő deszkákon

Bicske - Révfülöpön tartottak színpadi ősbemutatót sok zenével, szép versekkel Rév Fülöp és társai. A balatóniai lovagjáték gyermekelőadói eljegyezték magukat a színjátszással.

Zsohár Melinda

A bicskei Prelúdium Művészeti Iskola növendékei megélték az élményt, amit egy élő színpadi előadás nyújtani képes. Két éve a Tündéria, tavaly a Fényhajó szerepelt repertoárjukon, idén pedig Jeney Zoltán mese-lovagregénye, a Rév Fülöp című darab került műhelyükbe. Minderről Guba Judit tanárnő mesél, maga is kicsit hitetlenkedve, hogy miként is játszott kezükre a véletlen - ezúttal csupa jóval.

A Prelúdium Művészeti Iskola elsősorban zenei profilú, Bicskéről és környékéről járnak délutánonként az iskolások az önálló épületben működő intézménybe. Sulyokné Guba Judit négygyermekes édesanyaként más pályáról kanyarodott ide, s két éve elvégezte a Színművészeti Egyetem színházi szaknevelő szakát, olyannyira vonzotta a gyermekszínjátszás. Ádám Annamária igazgató és karnagy pártolta a kezdeményezést, s tavaly megkapta az intézmény a szín- és bábművészeti ág dráma és színjáték tagozatának indítását hivatalosan is. Az iskolaév alatt a dráma és színjátszó, a zenés-énekes és a díszletező csoportokban ki-ki a maga képességével erősítette az összekovácsolódó ifjú társulatot.

Nagy kedvvel, átszellemülten játszottak a diákok a darabban a szellemes díszletek között

Nagyon jó alakításokkal rukkoltak elő az ifjú színjátszók Fotó: Kolláth Mária

Guba Judit bukkant Jeney Zoltán mesés lovagregényére, beleszeretett, s elhatározta: színre viszik. Udvariasan felkereste a szerzőt engedélyért, s ekkor következett az a bizonyos véletlen. Kiderült, hogy a Pesti Magyar Színházban fut a darab, Judit ezt nem tudta, s Jeney szívesen bocsátotta rendelkezésükre a szövegkönyvet! Az is szerencse, hogy Judit előbb olvasta a regényt, mert a pestiek kihagyták a darabból a gyönyörű verseket, Judit és Annamária vissza is helyezték a trubadúr romantika okán mindet! A Prelúdium fuvolatanára, Fogolyán Kristóf zenét írt hozzá, s az egész vállalkozásban lelkesen vett részt az iskola összes tanára.

Év közben folytak a próbák, a Nemzeti Tehetség Program (NTP) hozzájárulásával készültek a jelmezek és a díszletek. Év végén helyi táborban formálták véglegesre az előző két darabot, ezúttal azonban elutazott mind az 52 gyermek és tanáraik Zánkára, a bicskeiek legendás táborába. Támogatta őket az önkormányzat, az iskola Zenetanulás Feltételeinek Megteremtését Segítő Alapítványa, a tankerület, maga a pályázat, s a szülők. S megszületett a mű!

 

A beszélő nevek miatt roppant szellemes darabot a Balaton ihletésével írta a szerző, ez nem vitás. Balatóniában uralkodik Csobánc király és lánya, Akarattya hercegkisasszony, szerelmet hordoz a táj is. Gyenes és Diás az ikrek, Vázsony kapitány, a kalóz, s persze a főszereplők: Ádánd lovag lépnek színre. Ádándról kiderül, hogy lány, és Gyenesbe szerelmes titkon, fegyverhordozója pedig maga Rév Fülöp. Az összes gyereknek jutott legalább egy nyúlfarknyi mondat, ha már annyit dolgoztak.

A révfülöpi önkormányzatnál nagy örömmel fogadták a bekopogtató bicskei prelúdiumosokat, a szabadtéri színpadon tartották az ősbemutatót június végén. Bónus Angéla Ádánd lovagként debütált, Gyenest Kormos Bence keltette életre, kiváló volt a Rév Fülöpöt alakító Halász Mátyás és testvére és Nezde szerepében Halász Panna (ők alcsútiak), Őri Eszter és Baljer Dorottya mint beszélő paripa. A Bakonyi Banyát Szabó Flóra alakította meggyőzően, valamint Valencsik Csaba, Koczka Bodza, Glaszhütter Ábel és Ivanics Kincső formálták még a főbb szerepeket – nehéz szívvel hagy ki bárkit is a félszázas névsorból Ádám Annamária és Sulyokné Guba Judit.

Két nap múlva Bicskén is előadták a művelődési házban az immár kipróbált darabot, a pedagógusok kísérték a színpadon önfeledten játszó tanítványaikat. A díszlettervező Kiss-Kéry Bea, a jelmeztervező Baksay Ildikó, s a zenei koordinátorok: Grósz Mónika, Ugróczky Csilla és Nagy László voltak, a dalbetéteket betanító Konkoly Csenge szinte alásimultak a színház varázsától átszellemült gyerekek produkciójához. Gudics Mihály hangtechnikus éppoly komolyan vette a feladatot, mint Tóth Tihamér a lovagi felszerelések előállításában, a Csokonai Általános Iskolának látványos udvarhölgyi ruhákat bocsátott rendelkezésre.

Tervezik újra bemutatni a Rév Fülöpöt hazai deszkákon, de már mindenki töri a fejét a következő esztendő darabján. Mert aki ebbe a varázslatba belekóstolt, nemigen szabadulhat tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!