Egytől egyig gyermekké váltak egy kicsit

2020.02.10. 11:30

Mindenkit elvarázsolt a Hetedhét Játékmúzeum táblajáték-kiállítása

Ismét elhozta a Hetedhét Játékmúzeumba táblajáték-gyűjteménye néhány becses darabját Sütheő László, melyet szívesen kipróbáltak az érdeklődők.

Héjj Vivien

Sütheő László a szabályokat is ismertette a játékosokkal

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sütheő László immár negyed évszázada foglalkozik táblás játékok gyűjtésével, újraalkotásával. Az előző évhez hasonlóan idén is lehetőségük nyílt a játékos kedvű fiataloknak és idősebbeknek kipróbálni a különböző korok és kultúrák táblajátékait a Hetedhét Játékmúzeumban. Emellett a gyűjtő könyvsorozatának ötödik kötetét is bemutatta. – Minden évben megjelenik egy kis könyv. Mintegy 25 éve foglalkozom táblás játékok gyűjtésével és egy pár éve jutottam el oda, hogy talán tudok már annyit róluk, hogy ezeket kisebb könyv formájában leírjam. Így jelentek meg ezek a kis füzetecskék. Ezekben a játékok története mellett illusztrációk és fényképek is vannak. Minden könyv egy-egy játékcsaládot mutat be, és mindegyikben benne van egy játékszabály is. A legutóbb megjelent könyv a középkori viking játékokat mutatja be – fogalmazott a gyűjtő.

Jelenleg több mint 60 különböző táblás játék van ­Sütheő László gyűjteményében. Ez játéktörténeti szempontból felöleli az ókortól a napjainkig tartó táblajátékok nagy részét. A gyűjtő úgy fogalmazott, számára mind­egyik játék különleges: vannak például afrikai, ókori egyiptomi és középkori viking játékok is. Van olyan játék, amit a Budavári Palotában találtak meg, egy párkánytöredékre volt rákarcolva. Sokan nem tudják, hogy régen mennyiféle táblás játék volt, ezeket próbálja bemutatni és egy kicsit visszahozni a köztudatba Sütheő László és felesége.

Sütheő László a szabályokat is ismertette a játékosokkal
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A férfi táblajáték ­iránti szenvedélye már fiatalabb korában is megvolt

– Egyetemista koromban volt egy baráti társaság, tagjaival minden karácsony táján összegyűltünk, borozgattunk, beszélgettünk. Ilyenkor mindig az volt a szokás, hogy aki a házigazda volt, valami aprósággal meglepte a többieket. Ekkor történt az, hogy mindenkinek csináltam egy játékot. Azok még nagyon kezdetlegesek voltak, nem ilyen szépen kidolgozottak. Általában fából készültek és filctollal volt felrajzolva a játék, melyekhez kavicsokat használtunk. Ezekkel egész éjjel játszottunk. Ekkor mondta egy barátom, ez óriási dolog, hogy ilyet kitaláltam, és érdemes lenne ezzel foglalkozni. Aztán volt idő, amikor abbahagytam. Később össze­futottam egy asztalossal, aki nagyon szép kivitelben elkészítette az általam megálmodott darabokat. Most már a fiam is asztalos, így ez már családi szenvedély lett.

A gyerekek is nagy érdeklődéssel fogadták a játékokat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindenkinek segített

Számos játékot kipróbálhattak a jelenlévők, melyek közül az egyik érdekesség az ókori bűvös négyzet magyar változata. A legrégebbi ilyen kőtáblát Pompeii romjainál találták meg. Jellemzője, hogy 5 sorból és 5 oszlopból áll, minden sora balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé is értelmes szót ad. A táblán eredetileg latin szavakat lehetett kiolvasni, ennek magyar változatát Arany János alkotta meg. A legenda szerint fia biztatására készítette el a betűnégyzetet a költő, melynek betűit helyes sorrendbe elhelyezve 5 értelmes magyar szót kapunk. A költő által készített játék újraalkotott változatát is kipróbálhatták a jelenlévők. Emellett nem hiányozhatott többek között a klasszikusnak mondható malom, a matematikai feladványok és a Maya sem. Természetesen minden játékhoz segítséget kaphattak a játékosok, Sütheő László szívesen mesélt a szabályokról és a játékok eredetéről is a jelenlévő fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában