Kultúra

2009.07.01. 02:28

Kezdetben Szahara

Székesfehérvár - Két történet kapcsolódik össze és válik Kezdetté a Pelikán Galériában. Az ott látható tárlat egy korábbi kiállítás viszonzása, de éppenséggel kötődik Nyugat-Szaharához is.

Fejér Megyei Hírlap

Nemrégiben a Székesfehérvári Művészek Társasága mutatkozott be egy kiállítás erejéig Szigetváron. A Pelikánban látható és kilenc alkotó műveiből összeállított Kezdet című tárlat annak viszonzása. A megnyitón a fehérvári képzőművész, Szentes Ottokár elmondta, hogy a Balaton-felvidéken járva összefutottak a kaposvári grafikussal, festővel, Bátai Sándorral, és akkor vetődött fel a cseretárlat ötlete. Az eredmény immár Fehérváron látható. A dolog azonban mégsem ilyen egyszerű. Mert 2006 áprilisában létrejött az afrikai, nyugat-szaharai képzőművészeti expedíció, mégpedig a Szahara Kulturális Alapítvány - elnöke Szliman Ahmed - hathatós közreműködésével. Az expedíció fő célja a még fellelhető saharawiu népművészet, a slugualli sziklavésetek-rajzok, a rekeyeizi barlangrajzok dokumentálása, illetve egy nemzetközi, magyar irányítású művésztelep létrehozása volt. A magyarok nem túl fényes körülmények között, a francia idegenlégió elhagyott katonai bázisán laktak, de a kirándulás nem ezért hozott felemás eredményt.

A népművészet dokumentálása halott ötletnek bizonyult, mert a 35 éve menekülttáborokban élő embereknek nagyobb gondjuk is akadt, mint hagyományaik őrzése. A sziklavésetek többé-kevésbé megmaradtak, a több ezer éves barlangrajzok jó részét viszont tönkretették. Ám a benyomások, hatások, emlékek megmaradtak. Ketten a most kiállítók közül - Bátai Sándor, illetve a tavaly sajnos elhunyt Györgydeák György - tagjai voltak az expedíciónak. Ám a többi hét művész - Baktay Patrícia, Deák Németh Mária, Harangozó Ferenc, Krajcsovics Éva, Ország László, Szarka Csilla, Szlaukó László - is kötődik az ősi szimbolikához, motvívumokhoz, kifejezésmódhoz. Nyilván szerepet játszik ebben az is, amire L. Simon László író, szerkesztő megnyitó beszédében utalt: a régészeti leletek azt látszanak igazolni, hogy a Kezdet vagy éppen az Újrakezdés hasonló fejlődési formákat és csomópontokat mutat fel, térben és időben eltérő helyzetekben is... A kezdettel kapcsolatos vadromantikánk pedig az ősi világok vélt tisztasága, a paradicsomi állapot vagy a sosem létezett aranykor utáni olthatatlan vágyakozásból táplálkozik.

A Képírás Művészeti Alapítvány szervezte tárlat alkotói nem tartoznak szorosan egy társasághoz, baráti kapcsolatok táplálják a közösködést . Az alkotók Somogy, Baranya, Veszprém és Pest megye szülöttei, lakói. Mindez nem jelenti azt, hogy a jól sikerült tárlat eklektikusnak vagy vélelenszerűnek tűnne. A rendezők jól, ízléssel rakták össze a műveket. Érdemes a figyelemre a Kezdet, amely július 10-éig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!