Barátság és művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes

2019.03.12. 20:00

Gyökereink s szárnyaink – A jenői Keserű Imre a művészetnek hódol

A polgármester asszony még kislánykorából jól emlékszik arra, amikor Imre a fiatalok részére rendelkezésre bocsátott teremben a falra – látványos dekorációként – megfestette a Csillagok Háborúját. Azután nagyon sokáig „rejtegette” tehetségét, egészen három évvel ezelőttig.

Csató József, V. Varga József

Keserű Imre grafikus Kerekes Ildikó polgármester és Körmendi Gitta költő társaságában Fotó: Nagy Anikó

Keserű Imrét mindenki ismeri a faluban, arról azonban kevesen tudtak, hogy a művészetnek hódol, grafikákat készít és fest. Tősgyökeres „jenei”, tárlatmegnyitójára a helybeliek mellett sokan eljöttek a beköltözők és az elszármazottak közül: barátok, ismerősök, érdeklődők és pályatársak Székesfehérvárról.

Imre gyermekkora óta rajzol, először édesapja már félretett műszaki rajzainak hátoldalára készítette munkáit. Foglalkozását tekintve kamionsofőr, szabadidejében örömest motorozik, de a szívében első helyen mindig is a grafika állt és áll. Leginkább portrékat és aktokat készít, de tájképei és épületei is meghatározóak. Igazi lokálpatrióta, aki büszke arra, hogy Jenőben él és alkot.

– Csupán két hagyatékunk értékes, a gyökereink és a szárnyaink – vallja ars poeticájaként, mint ahogy első önálló kiállításának címe is e gondolatra utalt vissza.

– Figyelmességben és összefogásban nőttem fel ebben a faluban, úgy, mint Imre – mondja Kerekes Ildikó polgármester. – Ezt a figyelmességet és összefogást kell örökül hagynunk. Imre részéről mindez abban nyilvánult meg, hogy a múlt év decemberében felajánlást tett templomunk részére, amely maradandó, hiszen egy bibliai témájú, nagyméretű grafikáját ajándékozta a közösségnek.

Keserű Imre grafikus Kerekes Ildikó polgármester és Körmendi Gitta költő társaságában
Fotó: Nagy Anikó

Körmendi Gitta költő szellemi pártfogója lett egy olyan gondolatnak, mely a helyi művészi, kézműves értékek, a kreativitás és az amatőr tehetségek bemutatását tűzte ki célul. Gitta és a településen élő művészbarátai bábáskodása mellett három éve hívták életre a Jenői Alkotói Társulást, és azon nyomban meg is rendezték az első alkotói kiállítást.

Imre állandó résztvevője a társulás kiállításainak, helyi alkotóként azóta szép nyarakat tudhat maga mögött, hiszen jó készülni mindig az őszre, hogy újra és újra megmutassa magát, hogy új szikrát fogjon alkotni és tettre vágyása.

Keserű Imre nemrég csatlakozott az Ősfehérvár (ŐsfAlköz) Művészeti Alkotóközösséghez, így minden bizonnyal hamarosan a megyeszékhelyen is megismerheti tehetségét a közönség, láthatja legújabb alkotásait is.

– A mi kis falunknak élő és cselekvő szellemi értékei vannak – hangsúlyozza Kerekes Ildikó. – Legyen az faszobrászat, kerámia, festmény, grafika, fotó, bőrművesség, csontfaragás, szalmafonás vagy éppen hímzés, horgolás. A hagyományt nemcsak őrizni lehet, hanem teremteni is. Imre is teremtő alkotó.

A jenői közösség nagyon fontosnak tartja a barátságot és a művészetet, amely nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!