Kultúra

2015.05.13. 14:48

Ilyen az új évad a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár - Tavaly szeptember 1-től idén május második hetéig 309 előadást tartottak, a színházlátogatók száma 88 ezer volt, a látogatottság 93 százalékos.

Szabó Zoltán

A bérletesek száma ebben az évadban 15506. Ezek a puszta számadatok, amelyek valóban imponálóak, és még javulhatnak is. A Vörösmarty Színház szerdai évadzáróján és az új évad ismertetőjén Brájer Éva alpolgármester meg is jegyezte, hogy izgalmas évet zárnak, és büszkék lehetnek a számokra, az előadásokra. Szikora János, a teátrum igazgatója az iménti adatokat azzal egészítette ki, hogy a június 13-án záruló évad végéig 333 előadás várható, a színházlátogatók száma pedig elérheti a 100 ezret, amely lénegében a befogadó képesség határa. Ám a statisztikáknál is fontosabb, hangsúlyozta, hogy a szlogenüknek megfelelően valóban a közösség színházává válnak. Társadalmi kapcsolataik oly mértékben bővültek, új tartalommal, elemekkel töltődtek fel, hogy a vidéki teátrumok közül a fehérvári az egyik legdinamikusabban fejlődő, különleges műhely.

A hamarosan záródó évadból műsoron marad az Amadeus, amelyet Hargitai Iván rendezett
Fotó: Molnár Artúr

Ami a nyarat illeti, vendégelőadásra viszik a Lear királyt a Gyulai Várszínházba, ugyancsak ott játsszák az Indul a bakterházat, A furcsa pár női változatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Szarvasi Vízi Színházban mutatják be. A fehérvári Nyári Színházban látható Francis Veber: Balfácánt vacsorára című vígjátéka (rendezője Tasnádi Csaba) július 20-án és 21-én, ez a darab a következő évad egyik nagyszínházi bérletes előadása lesz. Emellett meglepetés zenés nyári produkcióval is várják a közönséget. Műsoron marad a Lear király, a Vérnász, az Amadeus, a Hamlet, a 3:1 a szerelem javára, A padlás, A félkegyelmű, a Mesterkurzus, Edith és Marlene, A fösvény, a Pillangó. Ezeket bérletszünetben játsszák, a közönségigény szerint. A 2015-16-os évadban nem emelkednek sem a bérlet-, sem a jegyárak, sőt, a Premier bérlet ára csökken. A bérletek értékesítése már elindult, a törzsbérletesek június 15-ig újíthatják meg régi helyüket.

A társulatból távozik Ostorházi Bernadett, Makranczi Zalán és Földes Eszter. Az új tagok: Kerkay Rita, Tóth Ildikó és Nagy Péter. Az új évad első nagyszínházi bemutatója a Csókos asszony, örökzöld operett, vidám, zenés darab, rendezője Hargitai Iván. Utána Tracy Letts: Augusztus Oklahamában című családregénye következik, Szikora János állítja színpadra. Bűnügyi játék, Reginald Rose Tizenkét dühös embere folytatja a sort, rendezője Cserhalmi György. Utána látható a Balfácánt vacsorára, majd A velencei kalmár. Shakespeare művét Bagó Bertalan viszi színpadra, Cserhalmival, Gáspár Sándorral, Radnay Csillával, Törőcsik Franciskával. Az évadot a Kakukkfészek zárja, Horváth Csaba rendező vállalta a híres darab színre vitelét. Koprodukciós előadások is lesznek. a Mozdulatlan legendák az Alba Regia Táncegyüttessel készül, míg a Szabó Magda: Abigél című regényéből készült musical a Fővárosi Operettszínházzal. A Játékszínnel közösen mutatják be a Gombóc Artúr, a nagy utazó zenés mesejátékot, amelynek rendezője Zsurzs Kati.

A Kozák András Stúdióban két bemutatót terveznek. Az orosz Presznyakov testvérek Terrorizmus című városi játékát Bagó Bertalan, míg Pintér Béla Szutyok című kortárs leltárát Hargitai Iván viszi színre. A Pelikán Kamaraszínházban látható a Művészet, lélekrajzos komédia (rendezője Szabó K. István), Petőfi Sándor János vitéze, diákokkal (Matuz János a rendező) és két gyerekeknek szóló bábjáték: a Pulcinella kertészkedik és a Szekrénymesék, a Ziránó Színház előadásában.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!