Kultúra

2016.11.03. 14:14

Haydn, a rizsporos fejű

Székesfehérvár – A bemutatott művekhez illően szellemes megnyitót tartott Vén Zoltán grafikusművész a Zene a karikatúrában – karikatúra a zenében című kiállításhoz.

Bokros Judit

Az persze, hogy maga a művész beszél a kiállított képekről, némileg rendhagyónak számít. Itt sem Vén Zoltán tervezte úgy, hogy a 75. születésnapja alkalmából rendezett tárlatot egyedül ő ajánlja a közönség figyelmébe, hiszen a tervek szerint Czigány György költővel, zenei szerkesztővel együtt tartották volna a megnyitót. Ám a rádióból is ismert József Attila-díjas költő végül nem tudott eljönni, így a művész maga adta elő azt a remekbe szabott, humoros szöveget, amellyel lényegében bemutatta a kiállítás anyagát. Így aztán teljes volt az összhang a művek és a megnyitó hangulata között. Merthogy, a falakra Vén Zoltán és néhány barátja, kollégája – Keczely Gabriella, Gaál Tibor (T-boy) és Török Tivadar – zenei témájú karikatúrái kerültek. A cím jól érzékelteti, miről is van szó: Zene a karikatúrában – karikatúra a zenében.

Vén Zoltán – aki augusztusban töltötte be 75. életévét – alkotó barátai körében, a kiállítás megnyitóján. A jó társaság adott
(Fotó: Tibai Tibor)

Vén Zoltán grafikáira általában jellemző a humor, sokszor az irónia szemüvegén keresztül láttatja még a legnagyobb, komoly alkotókat, de akár a bibliai témákat is. Így aztán az őt érdeklő, általa kedvelt zeneszerzőket, ismert műveiket is így próbálja közelebb vinni a nézőhöz. Akinek a részéről szükségeltetik azért némi zenei műveltség ahhoz, hogy értse is a műveken megjelenő humort, tehát kiderüljön számára, miért vicces például az, hogy Johann Strauss-t denevér jelmezben, köpenyben ábrázolja a művész. Ám, az a jó, hogy a részlet- és formagazdag képek nézegetése enélkül is élvezetes. Az pedig csak egy lehetőség, hogy a zeneszerzőknek, a műveknek a tárlat hatására otthon utánanézzen,  -hallgasson a látogató.


Vén Zoltánnak egyébként célja is volt, hogy egy kis játékba bevonja a nézőt – mondta el a megnyitón. Ezért a művek alatt sokszor csupán az alkotó neve látható, az ábrázolt zeneszerzőt, zeneművet ki kellene találni. Ehhez a megnyitón elmondott szövegében – amely tele volt a zeneszerzőkről szóló anekdotákkal – segítséget is nyújtott. Mindenkiről elhangzott valamilyen jellegzetesség, vicces történet, amelyből kiderült, mi ihlette a karikatúrát. Hadyn-t például Beethoven megjegyzése („A vén rizsporos fejű”) alapján rajzolta meg, igencsak rútnak. Megtudhattuk még egyebek mellett, hogy Yehudi Menuhin milyen öniróniával értékelte művészetét, vagy mit mondott Solti György egy április 1-jei, tréfás zenekari próba során. Aztán, Vén Zoltán elárulta: ő maga is tanult zongorázni évtizedekkel ezelőtt, ám amikor egyszer zongorához ült a baráti társaságban, egyikük hamarosan gyorsan pezsgőspoharat nyomott a kezébe, majd lecsukták a zongora fedelét És ezután a zenéből számára leginkább csak a karikatúrarajzolás maradt.

A művész és karikatúrája a „vén rizsporos fejű” Haydn-ről

A megnyitón a zene sem maradhatott el. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai szép fuvolaszóval kápráztatták el a közönséget – őket, természetesen, senki nem akarta kikarikírozni.

A tárlat november 11-éig tekinthető meg a Vörösmarty Társaság termében.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!