Kultúra

2016.12.09. 10:49

Fényesebb a Star Treknél az Angyal

A 29 éves videós Gelencsér Nándor Székesfehérváron született, édesapja és nővére is fotós. A diploma megszerzése óta végre ő is azzal foglalkozhat, amire mindig is vágyott: filmezéssel.

Buthy Lilla

A Székesfehérvárhoz ezer szállal kötődő videós, Gelencsér Nándor, komolyabban csak idén, a diploma megszerzése után kezdett videózással foglalkozni, de mindig is ezt szerette volna csinálni. A vizualitást volt honnan örökölnie, hiszen édesapja Gelencsér Ferenc és a nővére, a Hong Kongban élő Schreck- Gelencsér Mónika is fotósok. De ahogy mondta, míg ők inkább a természetes művészi fotókat, ő inkább a beállított, megrendezett képeket szereti. Egyelőre videoklippek terén bizonyít: a budapesti Gyík zenekarnak pár napja debütált az Angyal című klipje, amit Nándi készített. - A Gyík zenekarral már másodszor dolgoztam együtt – mondta.

Az Angyal szerepében Dobos Viktória, középen a Gyík zenekar tagjai, a kép jobboldalán pedig Gelencsér Nándi, a klip készítője

– Mivel korábban a szakmai mentorom és barátom Fellegi Dénes készítette nekik a klipeket, ezért megbíztak bennem, annak ellenére, hogy korábban csak egy klipet rendeztem. Érdekesség, hogy mindkét klip esetében teljesen más koncepcióról indultunk, mint ami aztán a végeredmény lett. Amikor meghallgatok egy számot, általában egyből tudom, hogy milyen jellegű videót tudnék elképzelni hozzá. Szerencsére a zenekar mindkét esetben bízott az elképzelésemben, és vakon követték az instruálásomat.

Pedig csak én láttam igazán magam előtt, hogy milyen lesz a végső produktum.

Az Angyal című klip eredetileg egy keyframes animáció lett volna, ehhez képest egy élőszereplős, nagy részben timelapse technikával készült klip lett, ami azt jelenti, hogy a főszereplő körül a környezet gyorsan mozog. Ezt úgy csináltuk, hogy fényképezőgép 1,2, néha 5 másodpercenként készített egy képet, jelenettől függően: ezek a képek egymás mellé illesztve keltik ezt a felgyorsult idő – hatást. Szegény Viki hősiesen állt 10 perceket mozdulatlanul a téli esőben, fagyban – fogalmazott. A klip az időjárási viszontagságok és egyeztetési problémák miatt az utolsó utáni pillanatban készült el, a koncertes premier nap hajnalán. Nagyon sok utómunka van benne leginkább a fényelés miatt. – Számomra a látvány a legfontosabb elem, még a tartalomnál is. Szerintem annyi vizuális inger éri az embereket manapság, hogy szükség van az egyedi látványra ahhoz, hogy valami megragadja az érdeklődést. Nagyon szeretem az úgynevezett lensflareket, melyek a különböző természetes, vagy műfények becsillanását jelentik az objektíven. Régen ezt hibaként tartották számon, de szerintem nagyon különleges hangulatot tud adni egy felvételnek. Rá is erősítek ezekre a fényekre, néhol talán túlzásba is vittem, de az egyik kedvenc rendezőmtől, J.J. Abramstől sem áll ez távol, lásd Star Trek – mondta nevetve, majd hozzátette: – Az egyik jövőbeli célom, hogy forgathassak itthon egy olyan történelmi témájú csatajelenetet, amit végre komolyan lehet venni, és persze elsősorban, ami elképesztően látványos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!