Kultúra

2017.03.17. 12:57

Kis megyei kastély- és várkeringő, avagy várfejlesztések a nemzeti programban

Nádasdladány – A nemzeti program első ütemében nádasdladányi, dégi, fehérvárcsurgói és csókakői kastély- és várfejlesztésre kerül sor.

V. Varga József

Az új nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram keretében négy és háromnegyed milliárd forint maradt Fejér megyében: három kastély és egy vár került be a kormányhatározat szerinti fejlesztés első ütemébe.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély részleges nyitva tartását sem tudják biztosítani a munkák idejére
Fotó: V. Varga József

A korábbi nemzeti kastélyprogram Fejér megyében hét kastély felújítását tartalmazta. Nevezetesen a következőkét: Bicske, Batthyány-kastély és parkja; Csákvár, Esterházy-kastély; Dég, Festetics-kastély; Iszkaszentgyörgy, Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyegyüttes és parkja; Lovasberény, Cziráky-kastély; Nádasdladány, Nádasdy-kastély; Soponya, Zichy-kastélyegyüttes és parkja.

A dégi Festetics-kastély is megújul a jövő nyárra
Fotó: V. Varga József

Amint megtudtuk: a Forster Központ jogutódlással szűnt meg. Tevékenységi körét háromfelé osztották. A nemzeti kastélyprogram és várprogram célja, hogy minden rétegében korszerű, 21. századi, fenntartható műemlékhasználat valósuljon meg – mondta még korábban Virág Zsolt, a programokért felelős miniszteri biztos.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban is megkezdődik a beruházás
Fotó: Archív

Nagy a csönd a kastélyok körül – fogalmazták meg a hetekben többen a megye érintett településeiről. Hogyan alakulnak a fejlesztések? Mit lehet tudni?

A Csókakői vár felsővárát fejlesztik jövőre
Fotó: Archív

A Fejér Megyei Hírlap kérdéseire a Miniszterelnökségtől kaptunk válaszokat. A nemzeti kastélyprogram és a nemzeti várprogram első ütemében Fejér megyére vonatkozóan a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a Csókakői vár szerepel a kormányhatározatban. Azon kastélyok, amelyek az első ütemben nem szerepelnek, várhatóan a második ütemben kerülnek majd fejlesztésre.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!