Kultúra

2017.03.06. 16:15

Fatimai Szűz, könyörögj érettünk!

Alsószentiván - Megújul a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye.

V. Varga József

Spányi Antal megyés püspök elmondta: reményeik szerint október 13-án - a fatimai jelenések századik évfordulóján - már az új környezetben fogadják a zarándokokat. A Székesfehérvári Egyházmegye a kis falu általános iskoláját is átveszi.

A Székesfehérvári Egyházmegye az általános iskolát is átveszi szeptembertől. A Szűzanya fatimai megjelenéséről 1951. május 13-án emlékeztek meg először a dél-mezőföldi településen. A kis falu azóta zarándokhely: májustól októberig minden hónap 13-án búcsújáróhely a katolikus templom.

A Fatimai Szűz Mária szobrának másolata 1950 végén érkezett meg kalandos úton Portugáliából hazánkba, Alsószentivánon december 30-án Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

(Kovács Géza plébános azt szerette volna, hogy készíttessék el a Fatimai Szűz szobrának másolatát, és hozzák el Fatimából. Az első kísérlet nem sikerült, csupán egy fényképet küldtek. A szobor másolatát Sugár Gyula készítette el 1000 forintért.

Végül Hadrévi József nagynénje, Dobos Ilona - aki harminc éven át teljesített portugál gyarmaton missziós szolgálatot - írt levelet a leiriai püspöknek: ha a püspök úr értékelné szolgálatát, akkor küldene a magyar népnek egy Fatimai Szűzanya-szobrot.

A szobor 1950 augusztusára lett kész, Lisszabonban adták fel, s Bécsbe, Pevlicsek Péter ferences atya címére küldték. A szobor december 22-én érkezett meg a sárbogárdi vasútállomásra.

Borbély Pál plébános alatt a Magyar Fatima népszerűsége az atya minden várakozásánál magasabbra lendült. A Fatimai Szent Szűz tiszteletére két engedélyezett szent éneket írtak. A "Fatima mellett, az Iria völgyében" kezdetűt Géza atya, a "Légy áldott Szűz Anya" kezdetűt pedig Pál atya írta.

Minden évben sokan zarándokolnak Alsózentivánra

A Szűzanya fatimai megjelenéséről 1951. május 13-án emlékeztek meg először ünnepélyesen a dél-mezőföldi településen. A falu azóta zarándokhely: májustól októberig minden hónap 13-án búcsújáróhely a katolikus templom. Zarándokok sokasága jön, hogy köszöntsék a Szent Szüzet, kérjék közbenjárását, és hálát adjanak neki.

Spányi Antal megyés püspök 2011-ben a kegyhelyen hirdette meg a nagyszülők zarándoklatát. Azóta minden évben a búcsúi püspöki szentmisék után a főpásztor áldásával erősíti meg hivatásukban az Alsószentivánra zarándokló nagyszülőket, dédszülőket. "Fatimai Szűzanya, könyörögj érettünk!"

- Shvoy Lajosnak a kis faluban nem sikerült templomot felépítenie, egyetlen utódának sem, és sajnos nekem sem - fogalmazta meg a püspök atya. - Az egykori Szluha-kastély a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániának ad helyet, környéke pedig szabadtéri miséző hely. Nem tagadjuk, bizony az évek során megkopott a búcsújáróhely.

A falu jó szándékú hívei, lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítették, bővítették a kegyhelyet, de álmukat, a teljes megújítást saját erejükből nem tudták megvalósítani.

Az alsószentivániak csaknem hét évtizeden keresztül állhatatosan imádkoztak, hogy a zarándokhely méltó kialakítást nyerhessen. Imáik a fatimai jelenések századik évfordulójára nyertek meghallgatást.

A Fatimai Szűz Mária szobrának másolata 1950 végén érkezett meg kalandos úton Portugáliából hazánkba

Spányi Antal szándéka szerint Magyarország kormányának támogatásával, 2017-ben megvalósul a kegyhely teljes felújítása és átalakítása. Az egykori Szluha-kastélyban kialakított templomot és a szabadtéri miséző helyet Gutowski Robert építész tervei szerint alakítják át.

Amint a püspök atya lapunknak kifejtette: a kegyszobor körül megújul a teljes templombelső (a többi között plébániai lakrésszel, közösségi helyiséggel), a kastély előtti területen pedig új, kápolnaszerű, nyitott miséző helyet (oltárral, szobortartóval, a háttérben kereszttel) és új haranglábat építenek. Az évről évre növekvő számú zarándokok számára kiszolgáló épület készül, és parkolókat is kialakítanak. Körmenetkor körbejárható lesz a kastély és a miséző hely, a későbbiekben keresztutat is terveznek.

Spányi Antal megyés püspök a könnyű maketten mutatja a megújuló kegyhelyet. A fotós látványterven a nyitott kápolna - háttérben a kereszttel - a padsorok felől látható, Gutowski Róbert építész tervei szerint

Spányi Antal megyés püspök Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, Dózsa István vagyonkezelő és Csány Zoltán egyházmegyei főépítész kíséretében a kegyhely megújításáról nemré- giben tájékoztatta Helter István plébánost és az egyházközség képviselő-testületét.

- Készülnek a kiviteli tervek, megkezdődik az engedélyezési eljárás, s a munkálatok tavasszal a tereprendezéssel
veszik majd kezdetüket - emelte ki a püspök atya. - Reményeink szerint október 13-án, a fatimai jelenések századik évfordulóján már az új környezetben fogadhatjuk a zarándokokat.

A falu, az önkormányzat, a családok akarata egybecsengett, találkozott az egyházmegye szándékával. Szeptembertől a katolikus egyház átveszi az általános iskolát. István atya Alsószentivánra költözik, püspöki biztosként ő felel majd az iskola katolikus közösségéért.

Beszélgetésünk során mindvégig kitűnt, hogy a püspök atya szívügyének tekinti az alsószentiváni változásokat. Úgy mondta: hiszi és vallja, hogy az egyházmegye küldetésére és a település mindennapjaira is pozitív módon hat a megújulás.

Sőt, Fejér megye déli része számára is jelentős kapaszkodó lehet mindez, melyre alapozva tovább lehet majd építkezni.

- Imádkozom, és tudom, sokan imádkoznak velem, hogy sikerüljön minden különösebb nehézség nélkül, békében végigvinni ezt a projektet. A helyiek reménye mindannyiunk örömévé emelkedik, s a mozaikokból szép kép formálódik - tette hozzá Spányi Antal megyés püspök.

A fejkendős asszony a puszta betonon térdel, csendben imádkozik. Ujjai között a rózsafüzért morzsolgatja. A bajuszos férfiú az épület falához húzódik, ne lássa őt senki. Összekulcsolja kezét. Megállok magam is a Szent Szűz szobránál, csak ketten vagyunk, pihen a fényképezőgép, a jegyzetfüzet is zsebbe kerül. A nagymama karján ülő szöszke kislányt először a színpompás virágok bűvölik el,
azután felnéz a patyolatfehér, koronás szoborra. "Királylány" - suttogja.

A fatimai jelenések - szám szerint hat - 1917-ben történtek a portugáliai Fátima kisváros közelében. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent három pásztorgyereknek (Lúcia, Francisco és Jacinta). A hatodik jelenés, a napcsoda, 1917. október 13-án történt, és a becslésektől függően 30-70 ezer ember látta.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!