Kultúra

2017.07.04. 09:43

A virtuális térben is terjed a szépirodalom - II. Bicskei Kortárs Költészeti Találkozó

Bicske – A Fiatalok Házában tartották a II. Bicskei Kortárs Költészeti Találkozót a versek és az irodalom szerelmesei. Ők azok, akik dacolva a napi divattal, életben tartják e nem túl jövedelmező „üzletágat”.

Zsohár Melinda

Sommásan persze nem mondhatunk ítéletet, s nem temethetjük a szépirodalmat, a verseket. Kérdés: az internet vajon megöli az irodalmat, vagy éppen ellenkezőleg, kitágítja az írásművek megjelenésének határait? Hiszen a virtuális térben minden költemény és prózai alkotás elfér, egy gombnyomással előhívható, küldhető és fogadható. Ám megleli-e egymást író és olvasója a Gutenberg galaxisból kilépve, a virtuális térben?

A mai írógenerációknak még mindig rang nyomtatásban megjelenni, legyen az újság, folyóirat vagy könyv, ahol versek, próza, egyéb szépirodalmi művek kézbe vehetően öltenek „testet". Kisebb-nagyobb írókörök, baráti társaságok léteznek a hivatalos műhelyeken kívül, számon tartják, mit alkottak, s az interneten napi kapcsolatban állnak. A fiatal Herczogh Gyuláné Pilla - becenevét használja író névként is, hét éve ír verseket.

Tizenhárom éve hozta Bicskére a szíve, ahogy mondja, házassága révén. Négy esztendeje fogja össze az ARSok Költészeti Klubot, s Bicskén második alkalommal szervezte meg a Petőfi Művelődési Központtal közösen a Bicskei Kortárs Költészeti Találkozót. Fővárosi és más megyébe való tagjai is vannak a csoportnak, internetes és nyomtatott irodalmi kiadványokkal állnak kölcsönös kapcsolatban.

A költészet kiemel bennünket a hétköznap dimenzióiból, hangoztatja Pilla a sokszor megfogalmazott közvetlen „hasznát" a versírásnak és -olvasásnak. A Bicskei Kortárs Költészeti Találkozón elismeréseket osztanak különböző műfajú írások alkotóinak, a díjakat szakértő zsüri ítéli oda, ez esetben az ARSok-os körből válogatva az alkotókat. A díjjal járó ajándékot, a kecses írótollat, a pennát tintatartóval Zsolnai Tímea képzőművész készíti el.

Több díjat alapítottak e társaság, a többi közt ifjú tehetség-díjat, s másikat a szabad illetve kötött versekért, a minőségi irodalomért. Ezek a díjak ebben a közösségben értendőek, ám nem kis alkotói körből merítenek, s magasak a kritériumok az odaítélő zsűri bíráló tevékenységében.

A Bicske írója 2017-es elismerésben idén Müllner Nikolett részesült, aki Melinda Ivanov néven ír sodró lendületű katonai krimiket. Negyedik könyvének címe Fekete acél, a benne szereplő orosz mondatokat cirill betűkkel olvashatják, a hitelesség érdekében. A könyv a ma már ismert konstrukcióban létezik, vagyis interneten, szerkesztett formában várja, hogy elegendő megrendelés érkezzék a papíron való megjelenítéshez. Müllner Nikolett alapos ismerője a rendőri és katonai kémelhárítói munkának, ebbe a területbe ásta be magát, e témát választotta könyvei tárgyául.

A Fekete acélban az orosz katonai kémelhárítás tisztjét Magyarországra küldik, hogy itt együtt dolgozzék egy magyar rendőrtiszttel, egy kriminalisztikussal és egy grafikussal egy rejtélyes haláleset megoldásán. Sok párbeszéd, érzelemmel teli jelenet során vezeti be a szerző az érintett szakterületekre az olvasót.

Herczogh Gyuláné Pilla, Müllner Nikolett és Nagyné Szita Erzsébet Fotó: Zsohár Melinda

Blogot is ír Nikolett alias Melinda: a melinda.ivanov.webnode.hu" target="_blank" alatt egyebeket is megtudhatnak róla és műveiről. Most tanul oroszul, a kedvence pedig a híres, klasszikus „fantasy-író": Jókai Mór. Szerinte meseszövésben, érdekfeszítő cselekmény-bonyolításban utolérhetetlen nagy mesemondónk.

Kicsit megszokjuk a régiesebb nyelvezetét, s máris rabul ejtőek históriái. Nikolett a mai fegyvereket és harcászati módokat is ismeri, férfiakat megszégyenítő módon ért e területhez. De esze ágában sincs bárkit megszégyeníteni! E törékeny nőben ilyen harcias és játékos írószellem rejtezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!