napló

2017.11.17. 13:48

Megvették Anne Frank egykori házát

A tragikus sorsú lány emlékhelyét működtető alapítvány vásárolta meg az épületet.

Az Anne Frank emlékét ápoló holland alapítvány megvásárolta azt a házat, amelyben a náci koncentrációs táborban elhunyt lány családjával élt a harmincas években.

Az alapítvány tartja fenn emlékhelyként azt az amsterdami házat is, ahol Anne Frank 1942-től családjával rejtőzött a nácik elől, míg el nem árulták őket. A házat évente sok ezer látogató keresi fel, hogy lerója tiszteletét Anne Frank előtt, akinek bujkálása alatt írott naplóját halála után az egész világ megismerte.

Az Anne Frank Alapítvány szóvivője elmondta: fontosnak tartották, hogy azt a házat is megvegyék, ahol 1934 és 1942 között a Frank család lakott.

A szerény téglaépület 2005-től a Holland Irodalmi Alapítvány kezelésében volt és olyan íróknak adott otthont, akiknek üldöztetésük miatt menekülniük kellett hazájukból. Jelenleg Szamer Alkadri szír író lakik benne a családjával.

Az Anne Frank Alapítvány a ház funkcióján nem változtat, nem lesz belőle múzeum, továbbra is menekült írókat helyeznek el benne. A harmincas években épült házat korábban felújították, megtartva eredeti stílusjegyeit.

A tinédzser Anne Frank 1944 augusztusáig vezette naplóját, amelyben beszámolt a bujkáló család életéről. Frankékat azonban feltehetően valaki elárulta, és náci koncentrációs táborba hurcolták őket. Anne Frank 1945 elején hunyt el Bergen-Belsenben 15 éves korában. Naplóját több mint 30 millió példányban vásárolták meg világszerte, az írás alapján számos színházi, televíziós és filmes feldolgozás született.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!