Kultúra

2017.08.01. 13:56

Haladás-e a régi szép elhagyása? - A lovasberényi arculati kézikönyv az értékeket veszi számba

Lovasberény – Hogy ki szereti a régi házat, s ki az újat, részint pénz, másrészt ízlés kérdése. Egy település arculatát a szép régi épületek határozzák meg, de az idő nem áll meg.

Zsohár Melinda

A hatalmas Cziráky-kastély a dicső múltról mesél, de inkább hallgat, sötét ablakszemei némán sírnak. Iszonyatos költség lenne felújítása, még inkább a fenntartása, hasznosítása, ezért hiúsultak meg az erre irányuló tervek, s a megvalósíthatatlannak bizonyult álmok.

Ám a nagyon is élő falu számos régi építészeti értéket rejt, s a lakóházak és utcák sora-rendje szeretnivaló tradicionális elemet őriz az eltelt évtizedek modernizáló rohama ellenére.

Rákóczi utca

A községházán Szili Miklós polgármester sorolja a védett lovasberényi építészeti értékeket, amelyek különlegessé teszik a méretéhez képest gazdag történelmi súllyal bíró falut. A kastély, a templomok, a körpince, a zsidó temető, az országzászló emlékmű, a Szent Flórián szobor, a Jókai utcai parasztházban a Lenke galéria.

A Jókai utca több mint 200 éves házában a Lenke galéria
Fotó: Somogyi Ágnes

A majd kétszáz éves házak egyértelműen műemlékek, de minek számítanak a nyolcvan- száz esztendős tornácos parasztházak? Ha végigsétálunk az utcákon, látványos nyomait fedezzük fel a zsidó, a sváb, a szabad magyar paraszti múltnak még mindig, ám az egykori lakóházak alig tíz százaléka eredeti, hűti le a lelkesedést Szili Miklós.

Fontos lenne a védelem, az önkormányzatok csak akkor kérhetik a lakosságtól a régi épületek minél autentikusabb megőrzést, vagy akár az eredetivel megegyező külsejű nyílászárócseréit, ha jelentős pénzt tudnának adni hozzá.

A Rákóczi utcán Turi Zita sétál édesanyja háza felé

De sehol nincs így, még városokban is gond a homlokzatok védelme. Most a fehér, tokos műanyag redőnyök rohamos beépítése folyik tömegesen, ami modern házon még elmegy, de a régihez nem illik. Csak praktikus.

A Vásár utca olyan széles, mint egy sugárút
Fotó: Somogyi Ágnes

Országos program a települések arculati kézikönyvének elkészítése, Lovasberényben építész és főépítész bevonásával, s lakossági fórumok megtartásával alkotják meg a dokumentumot. A kézikönyv részét képezi a szintén kötelezően elkészítendő rendezési tervnek, amit számos hatóság véleményez, mielőtt jóvá hagyják.

Ami szép, az öreg, romló állapotában is szép
Fotó: Somogyi Ágnes

Komoly, irányadó program a nagy technológiai váltások idején. A több mint 1100 ingatlan szemrevételezése nyomán készül el a védendő épületek leltára, de ezen felül az emberek belső igényén is múlik, hogy milyen egy-egy porta és ház külseje. Sok pénzből is lehet ízléstelenül, vagy jellegtelent építeni, de ez nem lovasberényi sajátosság.

Időtlen szépség Az egyik legrégebbi ház a kastélytól alig kőhajításnyira, előtte a Szent Flórián szobor

Nehezen nyíltak meg az emberek a fórumokon, mondja a tősgyökeres helyi származású Szili Miklós, aki ráadásul műszaki ember, látja a település erényeit és gyengéit. Falak, vezetékek, átereszek, hidak, rejtett utcák titkait alaposan ismeri, a változást akaró lakosok körébe tartozik.

A városiasodás világjelenség, a magyar falvak még mindig szerethető arculatának, külsejének megőrzése, okos fejlesztése az ott lakók és a mindenkori vezetés együttműködésén múlik.

A polgármester úgy véli, a település arculati kézikönyvének megalkotásával esély nyílik a védendő értékek hosszú távú megőrzésére, a falusias környezet megtartására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!