Kultúra

2017.07.12. 13:03

Három fehérvári is van az idei Leopold Blum Képzőművészeti Díj döntősei között

Székesfehérvár - Több mint félszáz pályázat érkezett a Magyarországon alkotó képzőművészeket támogató, az ő nemzetközi szerepvállalásukat erősíteni kívánó Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra.

Kocsis Noémi

Borsos Lőrinc (Forrás: Borsoslőrinc.hu)

A 2011 óta kétévenként meghirdetett, tízezer euró díjazású elismerés nyertesét szeptemberben hirdetik ki az Új Budapest Galériában, ahol a döntősök alkotásaiból kiállítást rendeznek. Az Ulysses magyar származású főhőséről elnevezett díj második fordulójába nyolc alkotó került, a közülük kikerülő egynek a díjat ajánló alapítvány nemzetközi szinten is beindítja a karrierjét, tehát a tét nagy. A háromtagú zsűri ősszel Budapestre érkezik, műteremlátogatások és személyes találkozók során tájékozódik az alkotóktól, a magyar képzőművészeti életről. A pályázóknak már a jelentkezésnél be kellett mutatniuk egy külföldi galéria befogadó nyilatkozatát - az első helyezett a pénzdíjat a kiállítás megvalósítására használhatja fel.

Németh Hajnal (Forrás: Google)

A nyolc döntős: Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Schmied Andi és Szabó Eszter. Közülük a Borsos Lőrinc név egy alkotópárost, Lőrinc Lillát és Borsos Jánost takarja, ők fehérváriak, ahogyan a most már évek óta Németországban élő Németh Hajnal is kötődik Székesfehérvárhoz, tanulmányai és korai művészeti tevékenysége folytán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!