Kultúra

2017.07.31. 19:05

Cicaformájú ajtótámaszok, foltvarrott táskák, gyöngyös nyakékek készültek a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai által

SZÉKESFEHÉRVÁR - Év közben is népszerű a Kézművesek Házában az Asszonyműhely, hiszen ötletes tárgyakat, hasznos ajándékokat lehet készíteni a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjainak segítségével. Nyaranta alkotóhétre is invitálják a lányokat, asszonyokat.

Gábor Gina

Az idei Asszonyműhely alkotóhéten minden nap más-más foglalatosságot kínáltak mindazoknak, akik szívesen megismerkedtek egy-egy kézműves mesterséggel, vagy éppen jobban el akartak mélyedni valamelyikben.

A varrást meg a foltvarrást például három napig lehetett gyakorolni, Bodáné Fenyves Zsuzsa segítségével. Zsuzsa hihetetlen színérzékkel nyúl a különféle mintájú anyagokhoz és alkot maradékokból vagy éppen gondosan egymáshoz válogatott kelmedarabok összeillesztésével harmonikus, egyedi táskákat, neszeszereket, terítőket...

Az idei Asszonyműhely alkotóhetében mindhárom napra más-más ötlettel készült, de a legügyesebb, leglelkesebb asszonyok, amint végeztek az egyik "feladattal", máris nekiláttak a következő teendőnek.

Hogy miért? Azt mondták, számukra örömvarrás ez, igazi szórakozás és nem "munka". Az biztos, Bodáné Zsuzsa többeket inspirált arra, hogy egy nyaranta különösen fontos lakberendezési eszköz dekoratív és kedves változatát készítsék el.

Volt, akit a gyöngyfűzés vonzott
Fotó: Koppán Viktor

Az ajtókitámasztóról van szó - ezekre ilyenkor nagy szükség lehet, hiszen a kánikulában szívesen csinálunk kereszthuzatot a lakásban. Az Asszonyműhelyben az idén jópofa, macskaformájú kitámasztók készültek: olyan cica is akadt, amelyik hátán madár ült. Az ajtókitámasztókba tartály került, amit sóval töltöttek meg az asszonyok, hogy megfelelő súlyuk is legyen.

De persze egyéb lakberendezési tárgyak is születtek, például filcből: láttunk csinos terítőt és előszobai zsebes tárolót is, amelybe a levélküldeményeket is rögvest beleteheti az ember.

Az alkotóhéten semmi sem volt kötelező: akadt, aki napokon át kizárólag varrással foglalatoskodott. De olyan résztvevővel is találkoztunk, aki igyekezett élni a lehetőségekkel, és többféle mesterségbe belekóstolt.

Vódli Zoltán segítségével például ki-ki megtapasztalhatta, hogyan kell a bőrrel bánni. Emellett nemezelni is lehetett Grim Máriával, játékot - babát és macit - varrni Tóthné Albrecht Anikóval, ékszert festeni Kovácsai Gabriellával, vagy éppen gyöngyfűzést tanulni Domak Erzsébettől.

Márkus Lívia és Szatmáriné Böbe például kifejezetten a gyöngyfűzés miatt jött el az Asszonyműhely alkotóhetére. Ottjártunkkor Lívia éppen egy nagyítóüveg alatt fűzte fel az apró kásagyöngyöket, amelyek a szürke finom árnyalataiból komponált nyakék alkotóelemeivé váltak. Böbe egy elegáns karkötőn dolgozott.

Mindketten azt mondták, számukra ez nagyszerű elfoglaltság, amíg egy-egy szépséges ékszeren dolgoznak, teljesen kikapcsolódnak, elfelejtik minden gondjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!