Kultúra

2017.05.11. 14:40

Dalosok, zenészek "páváskodása"

Dinnyés - A népzenei minősítőn két Arany páva és három Országos arany minősítés született a hétvégén. Soós János citerakészítő mester remekét a hantosi Koncz Máriának ítélte a szakmai zsűri.

V. Varga József

A tizenkilencedik térségi és egyben országos népzenei minősítőnek a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ adott otthont. A rangos megmérettetés zsűrijében az idén is neves szakemberek foglaltak helyet: Vakler Anna népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Birinyi József népzenész, a Hungarikum Szövetség elnöke, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (Kóta) társelnöke, Németh István népzenekutató, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa, valamint Varró János népzenész, népzene-pedagógus, a Hermann László Zeneiskola tanára. Színes, változatos mezőny mutatkozott be akár a korosztályok, akár a produkciókban választott tájegységek, a népviseletek tekintetében. A színpadon énekesek, hangszeresek, szólisták és dalkörök váltották egymást.

A minősítő házigazdája, az Arany páva díjas Dinnyési Iglice Népdalkör
Fotó: Majorné Kati

A zsűri tizenkét produkciót értékelt. Birinyi József, a zsűri elnöke azt mondta: öröm tapasztalni, hogy mindig vannak új fellépők, hiszen a fiatalabb generációk képviselői biztosítják az utánpótlást és a folyamatosságot a népdalkörök működésében. Veretes, igényes és értékes dalokat hallhatott a zsűri, kiváló gyűjtésekből válogattak az énekesek.

Soós János citerakészítő mester egy csodálatos, Népi iparművészeti remek minősítést elnyert hangszert ajánlott fel a minősítő egy résztvevőjének. A zsűri a citeraremeket a hantosi Koncz Máriának ítélte oda. Marcsi régóta foglalkozik népzenével, gyerekeket és felnőtteket egyaránt tanít, erre a mostani minősítőre is egyszerre négy csoportot nevezett be.


A citeraremeket a hantosi Koncz Máriának ítélte a zsűri
Fotó: VVJ

Arany páva díjat nyert a Dinnyési Iglice Népdalkör és a Taktaszadai Pávakör Egyesület. Országos arannyal jutalmazták a Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület Dalkörét, a Hantosi Népdalkört és
a Sárosdi Népdalkört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!