Kultúra

2017.05.26. 05:16

Amikor egy kisközözösség mert nagyot álmodni: elkészült a szári orgona

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a szári Római Katolikus Templom 21. századi története: újjászületett a templom „ékszerdoboza”, a második világháborúban elpusztult orgona

FMH-információ

A több mint fél évszázada üresen álló karzatra adományok és közösségi összefogás eredményeként építették történelmi minták alapján az új hangszert –tájékoztatta lapunkat Laub János kántor, okleveles építőmérnök.

Mint felidézte, 2007 októberében egy elektromos zárlat következtében tűzkárt szenvedett a szári templom. Óriási társadalmi összefogás, négy évnyi megfeszített munka után 2011 decemberére sikerült befejezni a templom külső-belső felújítását. A felújítás utolsó lépcsőfoka volt a templomtorony megújítása, ami új rézsisakot kapott. Ennek forrását Frank Hasenfratz, szári születésű, Kanadában élő üzletember nagylelkű, 13,4 millió Ft-os adománya biztosította. A férfi 2015 februárjában 15 millió forintot ajánlott fel egy új orgona építésére. A megépítéshez szükséges önerő előteremtése érdekében a közösség gyűjtést szervezett. A karzat, a fúvószoba és a templom hangrendszere teljesen megújult. A Saarer Tanzguppe fiatal, lelkes tagjaitól kezdve az idősebb, nyugdíjas generációkig szinte mindenki kivette részét a munkából vallási hovatartozástól függetlenül. A faluból elszármazottak is segítettek.

Két nemzetközi orgonaszakértő, Dr. Kormos Gyula és Homolya Dávid vezetésével a XVII. sz.-i Magyarország legkiválóbb orgonaépítő mestereinek hagyományát követő orgonát sikerült építeni, így az egykori szári orgonát is visszaidézi a jelenkorba. A korszakban a történelmi Magyarország, valamint az egész közép-európai régió orgonaépítői jellemzően a németség soraiból kerültek ki. A szári orgona eredetije is a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb német városában, Lőcsén, az evangélikus templomban áll, melynek egyházközsége egészen 1945-ig német ajkú maradt.

A közösség szeretné az új orgonával Száron, ezen a magyarországi német nemzetiségű településen hazánk jellemzően német nemzetiségi mesterségének, és a magyar történelmi orgonaépítésnek is emléket állítani. A hangszer a Paulus Orgonaépítő Műhelyben készült Budaörsön, mely Magyarország egyik legrégebbi, ma is működő hangszerész vállalkozása, 1977 óta áll az egyházzene és az orgonaművészek szolgálatában. A szári hangszer a liturgikus használaton túl a reneszánsz és a barokk zeneirodalmát fogja „anyanyelvi szinten beszélni”, igazi csemegét kínálva ezzel. Így egyfajta kultúrmissziót is betölt majd. Mind bájos, ódon hangzásával, mind pedig dekoratív, historizáló külsejével a templom és a falu igazi ékköve lesz. Ráadásul egy Budapesthez elég közel eső településen épült meg, így a fővárosból is biztos nagyon szívesen fognak ellátogatni a faluba, hogy megszólaltathassák vagy meghallgassák. Ez nem csak a falu, hanem a régió kulturális életére is üdítő hatással lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!