Kultúra

2017.04.10. 11:01

Óvatos pálinka-kóstolók Mányon

Mány – Tornyos főző, vagy nem, ágyas vagy nem – a pálinkák főzésének, érlelésének fontos szempontjai. Negyedik éve szervezik meg az „amatőröknek” a versenyt, csínján bánnak a kóstolással.

Zsohár Melinda

A bírálati borkóstolásnál kiköpik a szakértők a mégoly kicsi kortyot, a pálinkánál ezt még szigorúbban veszik. Nyolc-tíz kóstolást vállalnak egyszerre maximum, mert különben odalenne az objektivitás! Mányon negyedik éve hirdeti meg a két Benedek család a pálinkamustrát, asszonyok közreműködésével - Paizs Judit, Szeép Ágnes és Véssey Vera feleségi, illetve szervezői minőségében.

Egyre jobb italok szerepelnek az értékelésen, mondja az egyik Benedek, keresztnevén Krisztián, akit Bazsinak ismer az egész falu. Édesapja volt Balázs, fiatalon hunyt el, vidám, közkedvelt, legendásan humoros ember volt – fia megörökölte a Bazsi becenevet, s ő és felesége fiuknak e nevet adták a keresztségben, hogy helyreálljon a „rend”. A másik Benedek nem „ősmányi”, Elemér, de jó csapat alakult ki itt fiatalokból, s kicsit idősebbekből, akik erősíteni igyekeznek a helyi közösséget.

A pálinkamustra a férfiak privilégiuma leginkább, s a kulturált italfogyasztásra és a hagyományosan férfiitalként számon tartott, jó minőségű pálinka főzésére helyezi a hangsúlyt. Major Balázs helyi főzőmester az egyik felkért zsüritag, s tanácsaival, véleményével segít a nem szakembereknek a legjobb ital kinyerésében, nem tekinti őket konkurensnek. Tavaly 37 párlatminta érkezett, idén csak 28, az elmúlt évben a fagy sok gyümölcsfát csúfolt meg virágzáskor. Viszont kedvezett az időjárás a szőlőnek, s így a törkölypálinkáknak is jó alapanyagot adott.

A bírálathoz egyforma üvegekbe töltötték a csupán számokkal jelölt pálinkákat, kizárt volt a részrehajlás! Rossz cefréből lehetetlen jó pálinkát főzni, ezt már tudják, a túl savas és túl lúgos cefre egyaránt nem kívánatos. Befolyásolja a végeredményt, hogy tornyos vagy nem tornyos főzőben állították elő az italt, s persze az ágyas pálinkák is újabb minőséget képviselnek.

A pálinkák harmóniája a fő cél, s manapság nem igazán főznek 50 fokosnál erősebbet, hogy a zamata is kijöjjön. Aranyérmes lett Benedek Krisztián jonathán és golden almából főzött pálinkája, idősb Südi István törkölye és Juhász Lajos törkölye. Nagy aranyat nyert el Sátori Ferenc meggy pálinkája és a bicskei Akli Péter is törköllyel érte el a kiváló minősítésű nagy aranyat a helyi mustrán. Mindegyik nedű a pálinkafőzőben készült, korszerű géppel és eljárással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!