Kultúra

2017.04.07. 10:31

A Fehérvárról indult folyóirat 10 éves lett - "Megírjuk magunkról a magányainkat"

Tíz év manapság hosszúnak nevezhető idő egy online irodalmi folyóirat életében.

Kocsis Noémi

Még ha tíz éve ártatlan közép-, vagy főiskolásként kezd is bele valaki a barátaival, mostanra akkor is közel harmincasok szerkesztőségévé értek, akik körül azonban folyamatosan az újabb és egyre ifjabb költők és írók tömörülnek és segítenek lendületben tartani. A FÉLonline tíz éve Székesfehérváron alakult meg, s mostanáig több, mint 450 szerző kezdő szárnypróbálgatásainak adott teret és felületet, rendszeres publikálási lehetőséget. Két alkalommal – egyszer öt évvel ezelőtt, egyszer pedig alig pár hete – pedig antológiába rendezve is ízelítőt adtak az olvasóknak a szerzői termésből. Az indulási oldalra, azaz Fehérvárra a héten két szerkesztő – az alapítók egyike, Braun Barna, valamint Tinkó Máté – és két rendszeres szerző, Filó Mariann és Seres Lili Hanna érkezett és mutatta be a második, a kerek évfordulóra megjelentetett, korlátozott példányszámban kiadott antológiát.

Tinkó Máté (balról), Filó Mariann, Seres Lili Hanna és Braun Barna az Új Magyar Képtár-beli Fél10 esten Fotó: Molnár Artúr

Ebben 38 szerző szerepel írásaival. Tinkó Máté a prózablokkért, Kovács Ágota a líraszekcióért volt felelős. Mint előbbi a fehérvári Új Magyar Képtár-beli esten elmondta, mindkét kategóriában problémaközpontú szövegeket szerettek volna bemutatni. Ezek aztán tematikus blokkokba rendezve, beszédes cikluscímekkel ellátva kerültek a kötetbe, így rajzolódik ki az X-generáció életérzéseiből, problémáiból, frusztrációiból összeálló korkép. Van itt szó a családi, vagy párkapcsolatok kuszaságáról éppúgy, mint a testminták követéséről, vagy tagadásáról, vagy éppen a magányról. Megírják a maguk magányát, amely mégis más, mint amit a szüleik generációjának lemondó apátiájából kihallottak. Belelapozva a kötetbe kitűnik, hogy azért fontos meghallgatni, olvasni e szövegeket, mert ez a generáció még képes arról megnyilatkozni, amelyről a következő tapasztalás híján még nem tud, az előző bátorság hiányában már nem mer szólni. Frissek és őszinték ezek a rövidebb prózák, jól válogatott versekkel váltakozva jelennek meg előttünk.

S hogyan tovább FÉLonline? Mint az április 5-i fehérvári eseményen Braun Barna elmondta, az irodalmi felület fő profilja mostanában ismét a próza és a vers lett és lesz – korábban, néhány évig ugyanis film -és színházi kritikákkal, másodszövegekkel is foglalkoztak. Fontos cél, hogy az egyelőre bátortalan, de egyedi hangú tehetségeket, a kezdő írókat, költőket a szerkesztőség felkarolja, s ez az indulás egy később folyamatos irodalmi pálya ugródeszkáját jelenthesse. Ezért a megjelenésen túl irodalmi eseményeket is szerveznek szerzőiknek, a most több szövegét is felolvasó Seres Lili Hanna estjére például olyan sokan voltak kíváncsiak a Vallai-kertben, hogy egy második alkalmat is kellett szervezni.

Az antológiával a szerkesztői és szerzői csapat áprilisban országosan turnézik: Pécs, Veszprém és Fehérvár után hamarosan jöhet Szeged, ahol a Pannon Tükör folyóirattal karöltve mutatkozik be az új antológia. Amelynek egyébként ez a címe: Fél 10.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!