Kultúra

2017.02.12. 19:31

Megmutatnák, vannak a városban rejtőzködő fiatal tehetségek

Székesfehérvár - Toma és Kristóf önkéntesen szerveznek slam poetry esteket egy ideje a - az események egy ideje kibővültek társművészeti bemutatókkal, a cél behúzni az eddig a fióknak író-festő-alkotó fiatalokat.

Kocsis Noémi

Hauser Kristóf a hétköznapokban programtervező egyetemista, Völgyesi Tamás (Toma) grafikus-zenész-pultos, aki éppen most költözik vissza a Fehérvárra a fővárosból. Ők ketten a motorjai a fehérvART elnevezésű összművészeti kezdeményezésnek, amely eredetileg néhány helyi slam poetry estből nőtt ki. A helyi slammerek mára úgy húszfős társasággá dagadtak, rendszeres összejövetelekkel, a slam élet híresei is megfordultak vendégként a programjaikon, de legalább ennyire fontos, hogy a bátortalan, eddig csak a fióknak írogató, verselő fiatalokat bevonzzák, felkarolják és bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak számukra. A középiskolás, egyetemista érdeklődők ma már Tatabányáról is átjárnak a fehérvári megmozdulásokra.

Toma és Kristóf a fehérvART motorjai, a slammerek felkarolása mellett a képzőművészeti és zenei vonalat is erősítik a fiatalokon át Fotó: A szerző

- Február 18-án a 8-as Műhelyben lesz a harmadik nagy rendezvényünk - mesélik a fiúk. A csapat nemrég bontotta le a Museum Caféban látható tárlatot, külön öröm volt, hogy az eseményhez kötött jótékonysági cél is meg tudott valósulni, Krencz Márkuska megsegítésére szánták, több kép a falról kelt el, a bevételt a kisfiú gyógykezelésére fordították. A hosszú távú cél mindenképpen az, hogy egy, a fiatal művészeket felkaroló bejegyzett társasággá (alapítvánnyá, egyesületté) válhassanak.

A február 18-i program fő vonala ismét a slam poetry lesz. Tizenöt fiatal fellépő állt majd a közönség elé (köztük több „slamszűz"), az eredetileg pár perces műfajban azonban itt nem kötöttek ki produkcióidőt - viszont kísérőprogramként közben szabadtéri graffiti live act zajlik majd. Képviselteti magát természetesen a zenei szcéna is, a The Rug elnevezésű, magát Magyarország 95. legjobb elektro-akusztikus zenekaraként aposztrofáló csapat, valamint a mára sajnálatosan már feloszlott fehérvári rapperzenekar, a RaktárKrú is. Ők egyébként külön erre az alkalomra állnak össze, egy este erejéig. Az afterparty hangulatáról a Wakablack gondoskodik. A rendezvény amúgy ingyenes, becsületkasszás, s valamennyi szervezője önkéntes. Utóbbiról is kérdezem a srácokat, akik szerint ebben a vérfrissítésen kívül a lelkesedés a kulcs, egyszerűen meg szeretnék mutatni, hogy sok olyan fiatal tehetség van a városban, akik mindeddig nem mertek, vagy nem tudtak kibontakozni, de így ők is szárnyra kaphatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!