Kultúra

2016.12.20. 17:25

Muzsika és lelki találkozás

Tabajd - A sikeres művész, szaxofonista hírneves előadókkal lép színpadra itthon és külföldön. Ezúttal a tabajdi gyerekekkel muzsikált közösen a jótékonysági koncertjükön.

Zsohár Melinda

A Mészöly Dezső Művelődési Házban közös próbát is tartottak a gitáros gyerekek és St. Martin az esti jótékonysági koncert előtt. Mindenki megilletődött volt, pedig a neves művész humorizált, beszélgetett velük, hogy lazuljanak kicsit. Oldott, közvetlen stílusa az egyik ismertetőjegye e különleges személyiségnek, akiről tudható, hogy gyakran támogat nemes ügyeket muzsikájával, jelenlétével.

A tabajdi Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda iskola tíz esztendős fennállását ünnepli, Hufnágel Anna igazgatónő a maga szerénységével köszönte meg mindenkinek az erőfeszítést, hogy a kis falusi iskola létezik. Dancs Brigitta édesanya, szülői munkaközösségi elnök is ebből az alkalomból fordult kéréssel St. Martin előadóművészhez, hogy pezsdítse meg a hangulatot, muzsikájával szólítsa meg a szíveket, s jótékonysági szándékra (is) buzdítson a koncerten. Az már csak ráadás volt, hogy hat tabajdi iskolás együtt zenélhetett a neves előadóval!

A neves szaxofonista az adventhez illő zenedarabokat adott elő, de adomázott is a közönségnek Fotó: Koppán Viktor

A zene húrjain Istennel beszélgethetünk, mondta a színpadon a gyerekeknek, s végig beszélgetett, anekdotázgatott közönségével - közvetlen modorában. A zenei válogatása illett az adventi hangulathoz, bár nem könnyű választania, hiszen az eddig megjelent huszonkét lemezén világslágerek, komoly- és könnyűzenei klasszikusok, saját szerzeményei - mind-mind kedveltek a legszélesebb közönség előtt. Igazi különlegesség, hogy első lemeze 1994-ben Malaysiában előbb lett aranylemez, mint itthon.

Debütálásakor nagy sikert aratott az egzotikus országban. Színházi darabokhoz is ír zenét, s ismert dalokat formál magához, szólaltat meg szentmartinosan" szaxofonja valamelyikén.

Nemcsak hangszerekben sokoldalú St. Martin, s a különböző zenei műfajokban kalandozik otthonosan, de fest, verset ír, fotózik, s gyakran különleges koncert-helyszíneket választ, hogy már azzal is ráhangolja közönségét a rá jellemző stílusra és zenei mondanivalóra. Magával hozta pánsípját is, amit szülőhelyén, Hódmezővásárhelyen vásárolt huszonhét éve. A nád hangszer Kubából érkezett, különleges hangzása speciális hangulatot áraszt.

A világ rózsaszínben, Nyomomban a Hold, Az operaház fantomja, a Modern nosztalgia-lemezről világslágerek varázsolták el a közönséget. Cohen csodálatos Halleluja című dala ezúttal is a legmélyebb érzéseket váltotta ki, Böjte Csaba árváival közösen készített felvételén ez a dal legalábbis az égig hatol. E hanghordozó teljes bevételét felajánlotta St. Martin Csaba testvér neveltjeinek. Hogy miért tesz eleget ennyi fel-kérésnek jótékonysági koncert-előadásra?

A gyermek Szentmártoni Imre szülei a szomszédban tragikus árvaságra jutott két gyereket neveltek fel, majd egy állami gondozott testvérpárt is gondjaikba vettek. A segítés szándéka és ereje innen datálódik, osztotta meg velünk e személyes történetet.

A tabajdi szülők és pedagógusok büszkeségeként csendült fel a Mennyből az angyal Cserna Géza, Szalai Ramóna, Darabos Dóra, Török Flóra, Giesz Gréta és Sáradi Dorina gitárkíséretében és éneklésével - St. Martin közreműködésével! A megilletődött gyerekekkel olyan közvetlenséggel zenélt a profi művész, ahogyan csak a legnagyobbak tudnak. Szeretettel. Játszott még egy kis klezmert, s búcsúzóul az Emelj fel, uram! hangzott fel tőle, adventi zenei imádságként.

A koncert végén egy kis faggatásnak is eleget tett, pedig sűrűek mostanság a napjai, sok a fellépés. Feleségével kettesben készülnek a karácsonyra, fiuk, Szentmártoni Norman, az Operettszínház színésze turnézik. A szentestét viszont rokonok, barátok között töltik, náluk lesz a nagy vacsora, ez évek óta így szokás. A felesége, Ildikó művészettörténész és ásványkő-ékszerész, több évtizedes házasságuk legenda és ritkaság a művészvilágban.

Karácsony előtt több jótékonysági koncertre ígérkezett el, muzsikált Szombathelyen, a fogyatékkal élők világnapján, a sárrétudvari templomban, Egerben, a minoriták templomában és Bélapátfalván. S nem puszta udvariasságként hangzott tőle, hogy a tabajdi kultúrházban muzsikálni, vagy Portugáliában, a 170 ezres közönség előtt - csaknem mindegy. Ez az élete. A muzsika, a zene, s a lelki találkozás a közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!