Kultúra

2016.12.11. 11:35

Bronzkori minták, újragondolt formák - Szakkörön lehetett tanulni, saját tárgyat alkotni

Székesfehérvár - Akár a karácsonyi ajándékot is elkészíthették a múzeum kerámia szakkörének résztvevői.

Bokros Judit

Nincs is jobb elfoglaltság hétköznap délutánra, mint egy kerámiaszakkör, legalábbis annak, aki szeret az anyaggal foglalatoskodni, érdekli a formázás, és szeretne saját tárgyakat készíteni. Meg még ideje is van minderre - a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe betérve úgy tűnt, szerencsére vannak ilyen emberek a városban és környékén.

Az intézmény Revák Katalin iparművész vezetésével szervezett kerámiaszakkört, amelynek utolsó alkalmán megnéztük, milyen tárgyak születtek. A múzeumi foglalkoztató helyiségben mézeskalács-szerűen kivitelezett karácsonyfadíszek, kisebb szobrok, edények vártak égetésre. Revák Katalintól - aki idén szerzett Pécsett diplomát kerámiatervezés szakon, most pedig tanár szakot végez - megtudtuk: a négy alkalmas szakkör minden foglalkozásának más volt a témája, az elsőn például pecséteket készítettek, s ezzel díszítették a Kata által korongozott kerámiákat.

Később a résztvevők a maguk által nyújtott agyagból formázhattak karácsonyfadíszeket, és volt egy foglalkozás, amelyen lényegében mindenki a saját ötlete alapján dolgozhatott. Az alapgondolat egyébként az volt, hogy a múzeum állandó régészeti kiállítása vas- és bronzkori műtárgyainak motívumkincsét gondolják és használják föl újra. Ám Kata közben úgy vette észre: jobb, ha hagyja szabadon szárnyalni a képzeletet, és igyekezett inkább mindenkinek külön segíteni, azon a technikai szinten, ahol az illető állt. Voltak ugyanis egészen kezdők és már gyakorlott kerámiázók is.

Szatzkerné Piroska az általa készített állatalakos edénnyel Fotó: Molnár Artúr

Utóbbiak közé tartozott Szatzkerné Piroska, aki mind a négy foglalkozáson részt vett. Az amatőr alkotónak volt már több kiállítása, mint elmondta: imádja az agyagot. Járt már több művészeti táborban, de állítja, Katától sokkal többet tanult. Dicsérte a fiatal művész szakmai tudását, türelmét, segítőkészségét, figyelmét, aminek köszönhetően szebbnél szebb tárgyak készülhettek. Piroska kedvence a bronzkori minta alapján készült kacsa", állatalakos edény lett.

A tárgyak egy része egyébként még kiégetésre várt, ezt a szomszédos helyiségben lévő kemence biztosította. A szakkör résztvevői tehát megismerkedhettek a kerámiakészítés folyamataival, ráadásul akár egyedi ajándékokat is készíthettek karácsonyra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!