Kultúra

2016.10.17. 15:55

Tóka Ágoston szólista, tanár zenekarokban játszik, kórusokat is kísér

Székesfehérvár - Éppen túl van egy nemzetközi versenyen, de már egy MÜPA-beli fellépésre készül a tehetséges, fehérvári származású orgonista, Tóka Ágoston.

Bokros Judit

Tóka Ágoston orgonaművészt minden bizonnyal sokan ismerik a klasszikus zene kedvelőinek, művelőinek körében. A fehérvári születésű fiatalember ugyan középiskolás éveit nem itt, hanem a váci zeneművészeti szakközépiskolában töltötte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett orgona szakos diplomát, jelenleg pedig Budapesten él, mégis gyakran látogat haza, hiszen szülei Fehérváron élnek. Édesapja, Tóka Szabolcs szintén orgonaművész - ezzel is bizonyára sokan tisztában vannak.

Az alma tehát nem esett messze a fájától. Amikor valóban egyértelművé vált, hogy az ifjabb Tóka is zenei pályára lép, és hangszere az orgona lesz, édesapja segített a megfelelő iskolát kiválasztani, s azóta is követi fia pályájának alakulását - tudtam meg Tóka Ágostontól, akivel egy nemzetközi verseny apropóján beszélgettem. A fiatalember nemrég, két komoly elődöntő után jutott be a franciaországi Bethune-ben rendezett nemzetközi orgonaverseny döntőjébe. Sokan szorítottak érte, végül a negyedik helyet szerezte meg, de így is elégedett. Mint elmondta, volt már ennél jobb helyezése is, ám tapasztalatként mindenképpen megérte ezen a versenyen részt venni.

A kép a tehetséges, fehérvári származású Tóka Ágoston MÜPA-ban tartott diplomakoncertjén készült Fotó: Tóka Ágoston

- Bethune-ben két orgonán, egy 19. századi francia orgonán és egy úgynevezett kópia orgonán, vagyis ez esetben egy, német barokk stílusban épített modern hangszeren kellett játszani. Mindkettő igen fontos stílust képvisel, tehát ez a verseny ebből a szempontból is nagyon igényes volt. Az pedig külön öröm, hogy itt még 4. helyezettként is kaptam díjat - mesélte Ágoston, aki pályája egyik fontos irányának tartja a nemzetközi szerepléseket. Emellett azonban rengeteg szállal kötődik hazájához, néhány éve például az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája. Ám kíséri még az énekkart és órákat is ad. Újpesti munkája mellett hetente kétszer a tatabányai iskolában tanítja a gyerekeket orgonálni és zongorázni. Mindezek mellett pedig ott vannak a szólistaként adott koncertjei, illetve azok a fellépések, amikor énekkarokat, kórusokat kísér, zenekarokban játszik. Igen változatosan telnek hát a napjai, tavaly összesen 60 koncerten szerepelt.

Ez a sok feladat azonban egyelőre nem fárasztja, sőt, mindegyik más képességét fejleszti. Sokféle tapasztalatát föl tudja használni akkor, amikor szólistaként ad koncertet. A zeneszerzésről érdeklődve azt is megtudtam: Tóka Ágoston átiratokat készít, legutóbb például Liszt Ferenc Krisztus-oratóriumából írt át egy zenekari tételt orgonára. Mindezt azért, mert úgy érezte, nagyon jól szólna a mű egy hangszeren is, kihasználva annak adottságait.

Hosszú távon vágya az, hogy külföldön is az itthonihoz hasonlóan jó kapcsolatokat tudjon építeni, hogy szólistaként minél több helyre hívják szerepelni. Egy nagy verseny megnyerése ehhez természetesen még inkább hozzásegítené .

Hivatásával azonban most is elégedett, érzékelhetően sok dolga van. Hamarosan felléphet a budapesti MÜPA-ban, ahol decemberben az Angelica Leánykarral ad közös koncertet. A műsoridő fele azonban csak az övé, így önállóan is megcsillogtathatja orgonatudását. Hivatalos internetes oldalán már látszik: barátai, ismerősei nagyon várják az eseményt .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!