Kultúra

2016.08.31. 15:30

A polihisztor emlékére

Vértesacsa - A 140 esztendeje született tudós gyógyszerészre emlékezik a Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány szeptember 10-én, szombaton.

Gábor Gina

A településen őrzik, ápolják a neves gyógyszerész, tudós emlékét. Kazay Endre ugyanis 1918-ban Vértesacsán megvásárolta a Magyar Korona nevű gyógyszertárat, ahol 1923-ban bekövetkezett haláláig dolgozott. A tudós gyógyszerész, polihisztor - elismerés hiányában - egész életében sok nehézséggel küzdött, ám ő minden csalódás, kudarc után talpra tudott állni. Kazay nem csak a gyógyszerészetet művelte magas szinten, más szakmai területeken is eredményesen dolgozott. Filozófiai témájú kéziratai vannak, tablettázó, porosztó, injekció letöltő készülékeket tervezett és készített. Foglalkozott a szilikát kémiával és a meleg vizű források vizének elemzésével, csillagászattal, meteorológiai kutatással. Verset és színdarabot írt. Német nyelven komponált egyházi dalokat, templomi orgonát épített színdarabban játszott.


Manapság már a  Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság legnagyobb kitüntetésének számít a Kazay-emlékérem
Fotó: alapítvány

Az örökségét ápoló alapítvány szeptember 10-én, szombaton 9.30-tól a Kazay gyógyszertár falánál, a tudós emléktáblájánál tart megemlékezést. Lehetőség nyílik a gyógyszertár és a Kazay emlékszoba megtekintésére, majd Kazay Endre sírjánál koszorúznak, és felkeresik a Kazay emlékhelyet a Föngyös Kertben. Az alapítvány nyilvános kuratóriumi ülést is tart, 14 órakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!