Kultúra

2016.06.12. 15:30

Kiűzettetés a feketéből? - Borsos Lőrinc sajátos paradicsomi sorozata új képekkel bővült

Székesfehérvár - Mi is az a Paradicsom, és mi történik az onnan való kiűzetés után? Milyen érzések dolgozhatnak az emberben? E kérdések is foglalkoztathatják a nézőt Borsos Lőrinc újabb kiállítását szemlélve.

Bokros Judit

A Borsos Lőrinc néven megmutatkozó alkotópáros, a fehérvári Lőrinc Lilla és Borsos János tavasszal a Városi Képtárban állított ki, s most itt egy újabb tárlat, amely a Kortárs művészeti fesztivál keretében nyílt meg az Aranybulla Könyvtárban.

Borsos János, Lőrinc Lilla és Pallag Zoltán a megnyitón (Fotó: Molnár Artúr)

A közönség ezúttal a szimbiózisban élő és dolgozó művészek által teremtett fiktív személyiség, Borsos Lőrinc sajátos módon elképzelt paradicsomi sorozatát láthatja. Az Elveszett Paradicsom, vagyis a Paradise Lost című munka festményei 2014 óta készülnek, és most újabb darabok is vannak. Ezt a kiállítási anyagot így egyben először Fehérvárra hozták el - tudtam meg Lőrinc Lillától, aki elmondta: az általuk megfestett művek a művészettörténet egy-egy klasszikusnak számító, ismert festményére reflektálnak. Az alapként szolgáló eredeti művek, képek egyes szereplőit azonban fényes fekete foltokkal takarták ki, ezáltal mintegy újraértelmezve azokat.

Együttműködés William Blake-kel: Ádám és Éva (Fotó: Miklós Sulyok)

Ám az új festmények között olyan is akad, amikor nem a markáns, már-már riasztó fekete kitakarást alkalmazták, hanem elhagyták az egyik fontos szereplőt a képről. Ez a velencei San Marco Bazilika mozaikjai alapján készült hármas sorozat, ami a Mágia / Öngyilkosság/ Világuralom címet viseli. A belső vívódás, a félelem, a megkísértettség érzéseit akarták így közvetíteni - tette még hozzá Borsos János. Ezek a munkák a könyvtár hátsó részében, kissé eldugva kaptak helyet, nyilván szándékosan hívogatva a helyiség belsejébe, és a másik, hasonlóan elrejtett tárlóhoz, hogy a néző amolyan belső utazást is tegyen a keresgélés, szemlélődés közben.

A megnyitón Pallag Zoltán író, költő gondolatébresztő szövegét hallgathattuk meg, ami érdekes megközelítést kínál. Mert, ahogy Pallag fogalmaz: Mi van, ha ez a bekerített rész nem is az Édenkert, hanem maguk a fekete foltok a képen. Azok az éles, fekete foltok. Lehet, hogy azok a Paradicsom. És onnan történt a kiűzetés, a feketéből. A Lőrincék feketéjéből. Kifelé, a kerítésen túlra, onnan jöttek a színek, a formák, az emberek, a festék, a valami, a semmi, minden.

Ez is egy variáció, a képeket nézve mindenki eldöntheti, elképzelhetőnek, befogadhatónak tartja-e. Akárcsak a műveket, amelyek címe alatt a témájukhoz, alkotóhoz kapcsolódva még ajánlás is olvasható a könyvtárban megtalálható egy-egy kötethez. Hátha a látogató egy könyvet is föllapoz azért, hogy többet tudhasson meg a képek hátteréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!