Kultúra

2016.04.12. 15:51

Udmurt hölgy a vendégük

Az idén Iszkaszentgyörgy viselheti – Veszprém mellett – a Finnugor Kulturális Főváros címet. Darali Leli, a fiatal udmurt hölgy, aki kiválóan beszél magyarul, emiatt időz a faluban.

B. Kiss László

Darali Lelit, akivel a tavasz folyamán számos alkalommal találkozhatunk az iszkaszentgyörgyi rendezvényeken, valójában Petrova Elenának hívják.

„Művésznevében” a Darali egy udmurt női név, a Leli pedig egy több jelentésű szó, ami egyszerre jelenti azt, hogy piros selyemkendő, meg azt, hogy szép. A névválasztásra – mint meséli –, anyukája, a neves udmurt költőnő is rábólintott.

Darali Izsevszkben, az oroszországi udmurt köztársaság fővárosában született, szülei a kis finnugor nép intelligenciájához tartoznak. Sokat jártak színházba, s számos udmurt nyelvű könyvük mellett például Domokos Péter udmurt irodalomtörténete is ott található a család könyvespolcán.

Darali Leli kis finnugor nációjának színpompás népviseletében Fotó: Petrova Elena

A múlt század nyolcvanas éveiben egyébként nem minden udmurt tanította anyanyelvére a gyerekét, a kis nép nyelvének a Szovjetunió felbomlását követően érkezett el a reneszánsza – tudtuk meg Darali Lelitől.

A 28 éves hölgy nagyszülei falun laktak, a nyarakat rendszeresen náluk töltötte, és velük mindig udmurtul beszélt.

Izsevszkben, az állami udmurt egyetemen 1994-ben állították föl a finnugor tanszéket, ahol aztán – nővére nyomdokaiba lépve – 2004-től Darali is tanult.

Magyarországon 2008-ban járt először, fél évet töltött el az ELTÉ-n. Ezen hónapok alatt sokat fejlődött a magyar nyelv tudása.

A magyar egyébként nem tűnik nehéznek a számára, amint azt beszélgetésünkkor megjegyezte.

Miután végzett az egyetemen ismét Magyarországra jött, a Balassi intézetben vett részt műfordítói képzésen.

Hazatérését követően az udmurt filharmóniában dolgozott, udmurt együtteseknek fordított, koncerteket szervezett. Ez azonban – mint elárulta – nem feküdt neki igazán, ezért a Dart-Umurt dunnye című ifjúsági lapnál folytatta újságíróként a pályafutását.

A cikkei leginkább kulturális témájúak voltak, és általuk is szerette is volna azt az urbánus európai világot hazájában is meghonosítani, amit itt látott.

A lapcsinálás után boltot nyitott. Itt Darali például az általa tervezett, az udmurt folklórból merítkező, ám mégis modern ruhákat árult. A bérleti díj azonban drága volt, az emberek kevés ruhát vettek, s a bolt bezárt. Ekkor érkezett Iszkaszentgyörgyről a moszkvai magyar kulturális intézeten keresztül a fölkérés, miszerint legyen néhány hónapig finnugor nagykövet a nyelvrokonok 25 milliós családjának 2016 évi fővárosában. Darali így lett az egyike annak a négy finnugor személynek, akik az esztendő során egymást váltják a településen, a feladatuk pedig az, hogy a saját nyelvükön tudósítsanak az itteni, a Finnugor Kulturális Főváros cím égisze alatt zajló eseményekről.

Az udmurtok egyébként mindössze 550 ezren vannak. A fővárosukban, Izsevszkben 650 ezren élnek, a város lakosságának többségét oroszok alkotják.

A város neve egyébként összeforrott a híres gépfegyver konstruktőrének, Kalasnyikovnak a nevével – tudtuk meg Daralitól, aki azt is elújságolta: májusban Iszkaszentgyörgyre látogat a nővére is. A férjével érkezik majd, akit pedig úgy hívnak, hogy – Demeter Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!