Kultúra

2015.09.27. 07:22

Május óta új igazgatója van a művelődési háznak, Iszkádi Erika tele van tervekkel

Székesfehérvár - A város szélén csöndesen megbújó Gárdonyi művelődési háznak május óta új igazgatója van. Iszkádi Erikában igazán közvetlen, barátságos, törekvő vezetőt ismerhetünk meg.

Bokros Judit

Az igazgató szobájában magas, csinos, melegbarna tekintetű hölgy fogad. Hangjából is ugyanaz a melegség érződik, ami a szeméből árad, így igazán nem nehéz elhinni, hogy Iszkádi Erika jól kijön a munkatársaival, akikkel évek óta együtt dolgozik.

Közel 10 éve került a Gárdonyi Géza Művelődési Házba, ahol előtte művelődés-szervezőként gyakornoki idejét is töltötte. Aztán jött egy üresedés, s az akkori vezető, Adorján Viktor, aki 10 évig állt a ház élén, őt választotta az állásra. Erika aztán 2009-ben igazgatóhelyettes lett, s mivel így belelátott a művelődési ház működésébe, úgy érezte, idén megpályázza az igazgatói posztot. Adorján Viktor is támogatta ebben.

Iszkádi Erika vezetőként előnynek érzi fiatal korát. A ház kedvencét, Mása cicát ő fogadta örökbe a menhelyről (Fotó: Koppán Viktor)

– Könyvtárként és művelődési házként is működünk, ezért fontos, hogy mindenre legyen rálátásom, ebben segít az elmúlt 9 év. Korábban a kisközösségek szervezése, a szakkörök munkájának segítése, kiállítások szervezése, pályázatírás, statisztikák, jelentések készítése, elszámolásban való részvétel volt a feladatom. Megismertem a maroshegyi embereket, az igényeiket, s ezek figyelembevételével próbáltuk kialakítani a programkínálatunkat. Jó a kapcsolatom a helyi művészekkel, kézművesekkel, régebben is kölcsönösen segítettük egymás munkáját, s ez most nagy előny számomra. Ezért gondoltam, hogy érdemes megpályáznom az igazgatói állást – mesélt Erika a vezetővé váláshoz vezető útról. Hozzátette: Adorján Viktortól nagyon sokat tanult, ő volt az, akinek az irányítása alatt az intézmény kilábalt a pénzügyi válságból.

Erika művelődésszervezőként sem unatkozott, most azonban szinte egész napját a házban tölti, vagy az azzal kapcsolatos ügyeket intézi, de ő ezt élvezettel csinálja. Elmondta: céljuk az intézmény arculatát meghatározó, nagy hagyományú rendezvények megtartása, a régi szakköreik működtetése, s néhány újításról is beszámolt.

– Nemrég örökbe fogadtunk egy cicát, Mását. Rá több programot is építünk, fontos célunk a fiatalok felelős állattartásra nevelése. A cica jelenléte jót tesz az idősebb látogatóknak és a gyerekeknek is. A mi könyvtárunkban szabadabb a légkör, lehet a földre, párnákra ülni, a gyerekek társasjátékozhatnak, használhatják a Bibi pontot, vetítünk diafilmeket, tartunk számítógépes tanfolyamokat, és idén először PC Nagyi tábort indítunk az időseknek. Újdonság a könyvtárban a számítógépes kölcsönzés, a házban a szünetben tervezett őszi napközi megszervezése, és októberben elindul a hatékonyabb tanulással kapcsolatos motivációs tréning, Pataki Zitával. Novemberben meghirdetjük az első naplóíró pályázatunkat – szemezgetett az igazgató a kínálatból. A legközelebbi, az elmúlt években népszerűvé vált rendezvényük az október 3-ai szüreti mulatság, a Maroshegyi Böndörödő. Maroshegy ugyan távol esik a városközponttól, és a ház pénzügyileg is másként működik, mint az önkormányzati intézmények, Erika ennek mégsem a hátrányát érzi. Fehérváriként sosem zavarta, hogy kicsit messzebb kell járnia dolgozni, egy ideje pedig még távolabbról, Csákvárról jár be, ám az autóval megtett út jó fel-, illetve levezetője egy-egy munkanapnak – mondja. Az anyagi fenntartás persze nem egyszerű, jelenleg egyesületi formában működnek, s igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni. Hamarosan az elhasználódott épület felújítása is megtörténhet, a munkálatok felmérése már elkezdődött – tudtam meg Erikától.

Ha a szeretettel, igyekezettel, odafigyeléssel kidolgozott sokféle tartalomhoz új, hívogató külső is társul, még több látogatója lehet a háznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!