Kultúra

2015.09.18. 20:03

Gyógyíthatatlan idealista

Székesfehérvár - A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény évek óta tartó nagy kiállítás sorozata újabb állomásához érkezett.

Szabó Zoltán

Megnyitották ugyanis A gödöllői szecesszió kertje Nagy Sándor (1869-1950) művészete című kiállítást, amelynek 114 műtárgyát több múzeum, intézmény és magánszemélyek bocsátották rendelkezésre. A fehérvári önkormányzat nevében Földi László, a gödöllői városi múzeum képviseletében Fábián Balázs igazgató helyettes mondott köszöntőt.

Szakmai megnyitót Gellért Katalin művészettörténész tartott, aki nagyon sokat tett, hogy ismét felfedezzük Nagy Sándor jelentőségét. Felidézte a gödöllői művésztelep meghatározó alkotójának életpályáját, annak fontosabb állomásait.

A Rómában és Párizsban töltött alkotói éveit, művészeti hatásait, azt, hogy 1907-ben lett a gödöllői művésztelep tagja. Emberileg is vonzó egyéniség volt, a gyógyíthatatlan idealisták közé tartozott. A beszédek után Őriné Nagy Cecília művészettörténész, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést. A műtárgyak december 20-ig láthatók a képtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!