Kultúra

2015.09.08. 15:49

Fiatal művész készíti el a bodajki templom elé a szent családot

Mór – Fiatal, avantgárd művész formázza meg a királyi szent családot. A szobrot jövő nyáron, Bodajkon állítják föl.

B. Kiss László

Múlt héten adtuk hírül, hogy Bodajk önkormányzata hétmillió forintot nyert egy összesen tízmilliós, a katolikus templom elé kerülő köztéri szobor felállítására. A művet, melynek témája a magyar királyi szent család – István, Gizella és fiúk, Imre – zarándoklata Bodajkra, Pintér Balázs készíti el.

– 1978-ban Pázmándon születtem, s Fehérváron, a Tópartiban végeztem a művészeti szakközepet, kerámia szakon – kezdte a bemutatkozást az alkotó, akit móri műtermében kerestünk föl. Már középsulisként is szakmai gyakorlatra Mórra járt, ott ismerte meg későbbi feleségét, Nagy Benedek szobrászművész lányát, Editet.

A Képzőművészeti Egyetemet együtt végezték el, mindkettőjük szobrászként. 2004 óta élnek Móron, a házaspár 2006 óta tanít a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szaközépiskolában. Kisfiúk, Leó, óvodás – derült ki a szobrász szavaiból.

Pintér Balázst – legalábbis a tudósító – avantgárd, kísérletező kedvű művésznek ismeri, így különösen kíváncsi volt arra, hogy milyen szoborkompozíciót álmodott meg a megye leglátogatottabb – s az ország talán legrégebbi – zarándokhelyére, a kegytemplom elé.

A móri Pintér Balázs a bodajki köztéri szoborkompozíció makettjével, amelynek elkészítésére néhány napja nyerte el a megbízást (Fotó: B. Kiss László)

– Mindig is készítettem figurális alkotásokat, mégha azok elvontabbak is. Szobrászként nagyon foglalkoztatnak az emberi alakok, a drapériák, és mindezek elhelyezése a térben. A feladat nagyon jó pillanatban talált meg, és – úgymond – semminemű erőszakot nem kell tennem magamon ahhoz, hogy elkészítsem a magyar királyi szent családot ábrázoló kompozíciót – mondja a művész, aki számára egyértelmű: egy köztérre nem lenne célszerű túlságosan elvont szobrot készíteni.

– Már régen kinéztem magamnak egy kereskedésben egy bakonyi mészkősziklát. Első pillantásra nagyon megtetszett, de sokáig nem tudtam, hogy mit kezdenék vele. A magyar királyi szent család megformázásához aztán kapóra jön a kő; ez, vagy egy ehhez hasonló szikla képezi majd azt a teret, amelyben a figurákat, illetve az őket szállító csónakot elhelyezem. Köztudott ugyanis, hogy Szent István a Fehérvárt körülvevő mocsarak miatt ladikon látogatott el Bodajkra, hogy ott Szűz Máriához imádkozzon. Szeretném, ha a csaknem három méter magas alkotás, amelynek figurái közel életnagyságúk lesznek, egyszerre lenne közérthető és mégis modern – mondja Pintér Balázs, aki Móron fogja elkészíteni a látványos kompozíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!