Kultúra

2015.07.20. 12:17

Rímekkel remeklő Balajthy - A Vajda-díjas költő a közeljövőben két újabb kötetet is tervez

Székesfehérvár - Rímes, játékos verseiről, közvetlen, jókedélyű, szinte örökké humorizáló stílusáról lehet ismerős sokaknak. Idén ő nyerte a Vajda-díjat, ez alkalomból beszélgettem vele.

Bokros Judit

Balajthy Ferenc nagy méretű, vastag naplóval érkezik, s amint leülünk, már föl is fedi annak titkát. Mint kiderül, e könyvbe gyűjti a sajtómegjelenéseit, a kötetbemutatókkal, szerzői estekkel kapcsolatos meghívóit, fotóit. Az oldalakat így többek között színes és fekete-fehér újságkivágások tarkítják, például a Dörmögő Dömötör, a Kincskereső című hazai gyermekújságokból, vagy a Szivárvány és Napsugár című kolozsvári lapokból. Utóbbi kettő az alsó és felső tagozatos kisdiákokat célozza meg, ez az a korosztály, amelyet elsősorban szeretne megszólítani tudom meg a költőtől, miközben lapozgatunk.

Meg is állapítom, hogy fontos lehet számára a visszajelzés, a megjelenés és az olvasóközönség véleménye, amire Balajthy így reagál:

- Valóban, keresem a kapcsolatot, főleg a gyerekekkel, akik hálásan tudnak visszajelezni, ám a felnőttek is fontosak, már csak azért is, mert ők nevelik a gyermekeket. Friss élményem az a vers, amit egy nemrég balesetben elhunyt, bakonykúti kislány emlékére írtam, Az angyallá változott kislány címmel. Ezután többen megkerestek az édesanya is , s elmondták, úgy írtam meg, mintha ott lettem volna. Szerettem volna megőrizni ennek a gyermeknek az emlékét, s egyben felhívni a figyelmet arra, mennyire kell vigyázni a kicsikre - említi meg a költő a szomorú ihletforrásul szolgáló esetet.

Rátérve a Gárdonyi művelődési ház és a Vörösmarty Társaság által három éve alapított Vajda János-díjra, amelyet évente közönségszavazattal nyerhet el egy-egy megyei lírikus, Balajthy Ferenc azt mondja: az olvasói visszajelzések, kritikák, illetve a Lánczos-Szekfű ösztöndíj után ez az első konkrét irodalmi díja.

- Egy író, alkotó számára a közönségdíj lehet a legnagyobb elismerés, amelynek ösztönző ereje van. Itt jár mellé egy szerény anyagi juttatás is, de maga az erkölcsi elismerés fontosabb. A már publikáló, több kötetes szerzőknek nemes megmérettetés, a fiataloknak új lehetőség a Vajda-díjért való versengés, s ezzel a méltatlanul kissé feledésbe merült Vajda János neve is jobban fennmarad - jegyzi meg Balajthy, akiért főleg családtagjai izgultak az áprilisi versenyen. Közülük sem mindenki rá szavazott végül, ám a közönségből nyilván többeknek tetszett Magyarnak lenni című verse, hiszen övé lett a legtöbb voks. A versválasztásról így beszél a szerző:

- Nem akartam különösképpen magyarkodni, ám úgy gondolom, nem szabad elfelejtenünk a származásunkat. Ne csak a rosszat, a jót is lássuk meg a történelmünkben, és tegyünk a hazánkért! Összeszedtem azokat a költőket, írókat, természeti csodákat, szépségeket, amik nekem fontosak itthon, és ezek megjelennek a versben. Az is szempont volt, hogy ne legyen se túl hosszú, se érzelgős a költemény. A szavalásra is figyelni kell, jó, ha az ember elő tudja adni a művét.

Kötetbemutatókról, szerzői estekről szóló újságcikkek, a sajtóban megjelent versek, fotók, meghívók kerültek Balajthy Ferenc naplójába. Fotó: Koppán Viktor

Mint említettem, Balajthy Ferenc főleg rímes, könnyed, játékos verseket ír, gyerekeknek, s gyermeklelkű felnőtteknek . Ám a mélyebb gondolatok, a komolyabb témák sem hiányoznak a repertoárból. A következetesen rímes stílusát lehet szeretni vagy idegenkedni tőle, azt mondja, ő ezt szereti, ragaszkodik hozzá. Megdolgozik a rímekért, fontos számára a forma.

- A rímelést mondják maradiságnak, konzervativizmusnak, túlírtságnak, azt is a szememre hányták már, hogy csak erre megy ki a vers. Ám mindenhol van ütem, szótagszám, használok alliterációt, zárt formákat. Szeretem például a szonettet, megvan, hogyan kell variálni a rímeket, rímképletet, adott a sorszám. Azt pedig, hogy mennyire őszinte egy vers, szerintem érezni lehet belőle - vallja Balajthy a versírásról.

Termékeny szerző, első kötetének megjelenése, 1989 óta nagyjából kétévente jelentkezett újabb verses könyvvel, így összesen tizenhatot tarthatunk eddig számon. Mivel a legutóbbi 2014-es, a logika szerint 2016-ra várható újabb kiadvány. S valóban, két köteten is gondolkozik. Az egyik témája a világűr meghódítása, ami igen régóta foglalkoztatja, azzal a végkövetkeztetéssel, hogy mégiscsak vissza kell térni a földre. A másik könyvhöz folyamatosan szedi össze az elmúlt időszakban született műveit.

Most azonban nyár van, így a szinte napi rutinként működő versírás mellett Balajthy Ferenc gyakrabban unokázik. Ha pedig napozni támad kedve, akkor lakókörnyezetét és írói fantáziáját kihasználva egészen egyszerűen kisétál a horvát tengerpartra . Hogy ezt miként teszi meg, azt egészen biztosan szívesen elmeséli a maga közvetlen módján annak, aki ezután kíváncsi rá .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!