Kultúra

2015.03.18. 15:40

Bach az aluljáróban: Bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, ha kedve van hozzá

Székesfehérvár - A megyeszékhely zenészei és énekesei utcai koncertekkel ünneplik március 21-én, szombaton Johann Sebestian Bach születésének 330. évfordulóját.

Gábor Gina

Bach születésnapján ma már világszerte megrendezik a „Bach in the subways", azaz „Bach az aluljárókban" napot. A köztereken, utcákon, aluljárókban, a nyitott koncerttermekben és a templomokban egyaránt felcsendül Johann Sebastian Bach muzsikája. A nemzetközi mozgalmat öt évvel ezelőtt Dale Henderson, New York-i gordonkaművész indította el, aki szerette volna a szélesebb közönség figyelmét is felhívni a klasszikus muzsika értékeire, Bach műveire. Az idén 39 ország 129 városában emlékeznek muzsikával Bachra.

A Fő utca avatásán is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott koncertet: most is boldogan vállalták a muzsikálást. Ezúttal is egy rendhagyó helyszínen szerepelnek az Alba Plazában adják elő Bach műveit. Fotó: FMH-archív

Székesfehérvár először csatlakozik a kezdeményezéshez – erről és a tervezett programról tegnap sajtótájékoztatón esett szó, stílszerűen a Városház téren, a Szent Imre templom előtt. Csutiné Schleer Erzsébet a főszervező, a Primavera kórus tagja elmondta: Magyarországot a mozgalomban egyedül Fehérvár képviseli. A Primavera kórus felhívására az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, neves orgonaművészek, a Hermann László Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint a MéhKasAula Egyesület is csatlakozott a szombati programhoz. Március 21-én, 12.15 órakor a Hermann László zeneiskola növendékei és tanárai a Kossuth utcai órajáték előtti téren muzsikálnak. Érdekesnek ígérkezik 14 órakor az Alba Plaza bevásárlóközpontban a Primavera Kórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje. Major István, a zenekar igazgatója elmondta: jó lehetőség ez a különleges helyszín arra is, hogy olyanokhoz is eljusson Bach csodálatos muzsikája, akik egyébként nem járnak komolyzenei koncertekre. A Szent Imre templomban 19.30 órától a város orgonaművészei (Teleki Miklós, Korb Tamás, Tóka Szabolcs, Tóka Ágoston, Moharos Sándor, Vadászy Barbara, Szarka Andrea, Fux István) mellett fellép Gede László (harsona), Pásztor Kata (fuvola), Radics Éva és Reiner Renáta (szoprán).

Johann Sebastian Bach születésnapját világszerte a zeneszerző muzsikájával ünneplik.

Korb Tamás orgonaművész erről azt mondta a tájékoztatón: az a céljuk hogy az univerzális zseni, Bach muzsikáját közelebb hozzák az emberekhez. A többórás koncert a kihangosításnak köszönhetően a Városház téren is hallható lesz. A MéhKasAula Egyesület pedig a templom falát díszíti majd fényfestéssel. Szepesi Imre „Zöld" hangsúlyozta: a látvánnyal is szeretnék becsalogatni a koncertre az embereket.

Az utcai zenéléshez egész nap bárhol csatlakozhat, aki kedvet és bátorságot érez magában ahhoz, hogy Bach műveket adjon elő. A hangversenyek világszerte ingyenesek, az utcai zenészek adományt sem fogadnak el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!