Kultúra

2015.02.10. 13:44

Ismerd meg a városod! – Gyerekeket, családokat megszólító kiadványok

Székesfehérvár – Városnézés feltartott esernyő, több órás egy helyben ácsorgás nélkül – a Terembura egyesület két kiadványa alternatívát kínál a várossal való ismerkedésre. Játékos kedvű érdeklődők figyelmébe.

Bokros Judit

Az éj leple alatt elgurult az Országalma, de őrzői, az oroszlánok máris nyomába erednek a belvároson át, hogy reggelre megtalálják Így kezdődik a mese egy nemrég megjelent városismereti füzetben, amelyből a történet segítségével Fehérvár szobrait lehet megismerni. Az Elvarázsolt városlakók című kiadványnak van egy „testvére” is, A cselédlány egy napja címmel, ami ugyancsak Fehérvár belvárosán, s néhány, ahhoz közeli jellegzetes helyen vezet keresztül. Az illusztrációk, s az azokkal társított archív képek segítségével fölfedezhetjük, milyen is lehetett Fehérvár egy-egy tere, utcája jó néhány évtizede.

A két füzet kivitelezése Rosta Helga és Varga Gábor Farkas nevéhez köthető. Helga volt a szövegíró, Gábor az illusztrációkat készítette. Mindketten évek óta jelen vannak a város kulturális életében: Helga dolgozott múzeumban, művelődési házban, jelenleg egy gyermekkönyves bolthoz köti munkája, Gábor grafikusként tevékenykedik, több kiállítást tudhat maga mögött.  Mindketten benne voltak számos gyermekeknek, családoknak szóló program szervezésében, megvalósításában, így nem csoda, hogy lokálpatriótaként is eszükbe jutott egy, a hagyományostól némileg eltérő városismereti kiadvány létrehozása.

Varga Gábor Farkas és Rosta Helga a gyerekeket, családokat megcélzó, különleges, ingyenes városismereti kiadványt készített Fotó: Molnár Artúr

A kezdetekről Helga mesélte

– Mari, a cselédlány figurája akkor született meg, amikor az egyesület pár éve a Budenz-házból kiindulva gyerekeknek szóló interaktív sétákat szervezett. Ezt nagyon szerették, ezért úgy voltunk vele, érdemes továbbgondolni. A másik füzeten már Gáborékkal közösen ötleteltünk, mesét szerettünk volna, amin keresztül be lehet mutatni Fehérvár jellegzetesebb szobrait a fiatalok számára is élvezhetően. Megkérdeztük a 14 éves fiam, Balázs véleményét is, így alakult ki a végső változat – tudom meg Helgától, aki hozzáteszi: a cél az volt, hogy a bejárandó távolság és az ismeret tekintetében is befogadható végeredmény szülessen.

A cselédkönyves Marit követve ismerhetjük meg a régi várost

A „fogyaszthatóság” érdekében és a terjedelmi korlát miatt persze nem kerülhetett be minden érdekes és látható szobor, épület a belváros nevezetességei közül. Helga helytörténeti forrásokat felhasználva igyekezett összeállítani az útvonalakat, beleszőni a történetbe az egyes állomásokat. Ehhez Gábor is adott tippeket, figyelembe véve, mi az, ami jól megrajzolható. Számára a cselédlányos történethez volt nehezebb elkészíteni az illusztrációkat, az archív fotók, képeslapok kiválasztása nagy utánajárást igényelt, akárcsak az összeillesztés a saját rajzokkal. A mesés történetnél sokkal jobban elengedhette magát a tervezéskor – meséli.

A befektetett energia megtérült: sokan dicsérték a kiadványokat, s jó volt látni a városi sétákon résztvevők lelkesedését. Meglepett arcok is voltak persze, hiszen nem átlagos, hogy egy városnéző túra során elképzelt denevérek elől kelljen menekülni, vagy hogy egyáltalán, az elgurult Országalma nyomába szegődjön az érdeklődő...

Ettől különleges azonban az egész: a gyerekeket, felnőtteket egyaránt bevonva sokkal érdekesebb felfedezni a látványosságokat. Helgáék nem fogytak ki a tervekből, szeretnék folytatni a különleges belvárosi séták szervezését, s a már megjelent kiadványokhoz hasonlóban is gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!