Kultúra

2014.06.01. 15:30

A tolószékes meg a csúzli

Székesfehérvár - A sokmilliós póker adósságba keveredett DJ tippet kap, hogy mászhat ki a zűrből: csak egy páncélautót kell megszerezni.

Szabó Zoltán

Az akcióhoz az éppen diliházban pihenő haverját és annak ápolt barátait szervezi be. A bolondkommandó meglepő profizmussal csinálja meg a nagy balhét. Lenyúlnak 300 milliót, csak éppen azt nem tudják, hogy kinek a pénzét lopták el. Márpedig ez a keresztapa nem szokott tréfálni, ha kibabrálnak vele... Többet nem árulunk el a Fekete leves című új magyar akció-vígjáték sztorijából, amelynek díszbemutatóját nemrég tartották a fehérvári Cinema City-ben. Egy nappal korábban Budapesten is bemutatták... volna, csakhogy bombariadó miatt ki kellett üríteni az egész plázát. Erről is beszéltünk Novák Erikkel, a film rendezőjével.

- Bombasiker lett Budapesten a Fekete leves. Csak nem a filmnek szólt a fenyegetőzés?

- Sokkal jobban örültem volna, ha attól bombasiker, hogy tetszik a nézőknek, jót írnak róla a kritikusok. A két vetítő teremben ott volt hatszáz ember, amikor szóltak, hogy mindenki menjen ki, mert az egész épületet kiürítik. Érdekes módon éppen akkor, amikor a vetítés kezdődött volna. Nem fejtettük meg, hogy miért történt az egész, mindenesetre mindenki arra gondolt, hogy ez nekünk szólt. Rengeteg elméletet felállítottunk, de én bízom benne, hogy egyik sem igaz.

Balra Novák Erik, a film rendezője és Vágvölgyi B. András, a fekete leves egyik főszereplője (Fotó: Koppán Viktor)

- Akcióvígjátékként hirdeti a forgalmazó a Fekete levest. Honnan a film ötlete?

- Nagyon régi az ötlet. A barátaimmal szerettünk volna filmet csinálni, de nem volt egy árva ruppónk sem. Hogyan szerezzünk pénzt? Végigvettük az összes forgatókönyvet, miként juthat sok pénzhez néhány amatőr egy okosan kitervelt rablással. Tudtuk, hogy mi úgysem vágunk bele, de filmet lehetne belőle csinálni. Arról, hogy konkrét klinikai elmebetegek vagy legalábbis kényszergyógykezeltek megszöknek a diliházból és egy füles alapján megtámadnak egy pénzszállító autót. Egy tolószékes ember a barátaival meg egy csúzlival elrabol egy halom pénzt. Nem volt klasszikus értelemben vett forgatókönyv, csak egy négyoldalas, feszes történetváz. Az összes színész az adott szituációban rögtönözte a szöveget. Azt tudták, hogy mire fut ki a jelenet, de a párbeszéd ott született. A profi színészek mellett volt, aki először állt kamera mellett, de éppen olyan karaktere volt, amelyre szükségünk volt, és pontosan tudta, hogy az adott szituációban mit kell mondania, csinálnia. Ez nagyon jól működött, az előre megírt, papírízű dialógusok helyett szerintem az élőbeszéd intenzitása érződik a jeleneteken.

- Ön is elmebeteg, mármint a filmben?

- Az, különben nem fogtam volna bele a filmbe. A kérdésre válaszolva, valóban én vagyok az egyik kezelt, aki Szabó Simonal, Fátyol Herminával és Nagy Zsolttal megszökik az intézetből. Azért vállaltam én is szerepet, mert kívülről roppant nehéz irányítani, kontrollálni ezt a fajta stílust. A rögtönzést, a rablócsapat jeleneteit csak úgy tudtam jól rendezni, ha köztük vagyok. Egyébként az egész folyamat borzasztó érdekes, izgalmas volt. Tizennégy nap alatt 15 óra anyagot vettünk fel, abból vágtuk össze a mostani 93 perces verziót.

- A Fekete leves finanszírozása sem mindennapos...

- Nulla forint állami támogatással készült. Két millió forint készpénzből csináltuk meg és a többit a szereplők vitték bele az idejükkel, tehetségükkel, és ezzel gyakorlatilag mindenki, aki részt vett a Fekete leves elkészítésében, tulajdonosává vált a filmnek. Ha mindezt kifizettük volna, ez durván 100 millió lenne. Egyébként mindenki végig nagyon élvezte a munkát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!