Kultúra

2014.02.07. 12:35

Érkezik a Quimby Teátrum

Két zenés vendégprodukciót is kínál a Vörösmarty Színház a nézőknek márciusban. Az egyik a Quimby Teátrum, a másik A víg özvegy című népszerű operett.

Szabó Zoltán

A műfaj kedvelőinek aligha kell bemutatni a Quimby együttest, amely jónéhány éve Magyarország egyik legnépszerűbb zenei formációja. A sokat koncertező zenekar, fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, a huszonhárom éve zenélő Quimby március 23-án, 19 órától a Vörösmarty Színház vendége lesz.

Figyelem, harmadik figyelmeztetés!. szokták (be)mondani a színházban, amely ezúttal ennél a produkciónál is megvalósul. Mert más ez látványban és hangzásban is , mint egy „sima" koncert: A Quimby Teátrum előadások természetesen a zenére koncentrálnak, ám a színházi körülmények által segítve, kiemelve hangsúlyt kapnak a legfinomabb számok, az éteri, magyon finom muzsikálás.

Amint azt már megszokhattuk, a Quimby örökké kísérletezik, és gyakran éppen ezzel teremt hagyományt. Ennek jegyében 2014-ben az együttes folytatja experimentális, színházi szárnyalását. Az esten a kihagyhatatlan kedvencek mellett olyan dalok is megszólalnak, melyek az „ugrálós" koncerteken nem találják a helyüket, vagy most új, színházi köntöst kaptak.

A produkció fontos részét alkotják még a számok közötti abszurd, humoros vagy éppen filozofikus mini-jelenetek, némajátékok, „quimby-dialógok"

Ahogyan Kiss Tibi, a Quimby énekes-gitáros dalszerző frontembere mondani szokta „az R&R koncerteken, a nagy csűrdöngölés közepette azt sem venni észre, ha feldőlnek a kongák, a színházban viszont egy kulcscsomó is orkesztrává válhat".

A Teátrumot, különböző helyszíneken már sokszor láthatta a közönség. Az egyik produkcióról egyebek közt azt írták: ... December 30-án a Quimby lépett a Művészetek Palotájának színpadára. A Teátrum egy úgymond „nézőművészeti" előadás, ahol a közönségnek ugyanakkora szerepe van, mint maguknak a fellépőknek.

Arról tehát, hogy a Quimby miként áll helyt színházi környezetben, hogyan tudja sajátos dramaturgiai eszközökkel megfűszerezni zenéjét, a fehérvári közönség is meggyőződhet. Amúgy az együttes továbbra is szárnyal, Kaktuszliget című új albumuk nagy siker.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!