Kultúra

2013.11.21. 11:40

Méreg János két évtizede gyűjti az enyingi kordokumentumokat

Enying - Az égő magtár épülete, a református templom lebombázott tornya is látható a páratlan kiállításon.

Házi Péter

Méreg János húsz éve gyűjti azokat a régi fényképeket és képeslapokat, amely Enying történetének „filmjéből" villantanak fel egy-egy érdekes kockát. Ma már négyszáznál is több kordokumentuma van, ebből a töméntelen képből nem volt könnyű kiválasztani azt a százat, amelyeket négy téma köré csoportosítva állítottak ki nemrég a Vas Gereben Művelődési Házban.

Méreg János már hosszú idő óta, minden évben kiad egy-egy naptárt is Enying régi-új képeslapjaival, fotóival díszítve. Fotó: Méreg Bálint

A tablókon látható többek között a református templom háborúban szétlőtt tornya, egy másik képen pedig a helyreállítás utáni állapot. Nos, ebből a két fotóból kiderül, hogy egy méterrel kisebb lett a torony és sajnos az egykori toronyórát sem építették vissza. De látható az 1753-ban épült, a fotón éppen lángoló magtár épülete is, amelyet 1973-ban, a főút kiegyenesítése miatt lebontottak.

Mint Mátyás Lászlótól, az enyingi városvédő egyesület oszlopos tagjától megtudtuk, a gyűjtemény legrégebbi darabja egy 1902-es képeslap. A két világháború között és után sok enyingi kép köszönhető Barát László fényképész laborjának, a már említett 1932-es magtártüzet is ő örökítette meg. És persze itt van Batthyány Fülöp herceg kastélya is, amelyet érdekes módon mindössze háromszor használt a herceg!

A tárlat szervezői azt kérik, akinek van korabeli fotója, képeslapja, jelentkezzen náluk! A terv, hogy a tablókat a helyi üzletek kirakataiban állítják majd ki, hogy minél többen láthassák azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!