Kultúra

2013.10.15. 18:45

Barátkozás a fehérvári nevezetességekkel

Idén először elődöntője is volt a húsz éves múltra visszatekintő középiskolás városismereti versenynek.

Kajdi Erika

A vetélkedőnek minden évben nagy sikere van a fiatalok körében. Most a Szent István Emlékév jegyében főleg államalapító királyunkkal kapcsolatos kérdéseket kaptak a vállalkozó szelleműek. A szervező intézmény, A Szabadművelődés Háza elől délután háromkor harminchárom négyfős csapat indult belvárosi városnéző körútra egy feladatlappal.

Orbán Vanessza, Balogh Dóra, Baranyai Karola és Homor Fanni (b-j), a Tóparti Gimnázium kilencedikesei szeretik a történelmet és a várost is, így eldöntötték, jelentkeznek a vetélkedőre (Fotó: Tósoki Attila)

Az útvonal minden évben más: most I. Istvánhoz köthető nevezetességek kerültek középpontba. A fiataloknak délután ötig kellett visszavinni a kitöltött feladatlapot a művelődési házba. A legjobb hat csapat hétfőn mérkőzhet meg egymással az Egyházmegyei Múzeumban, ahol iPaddel kell majd rövidfilmet készíteniük az augusztus 31-én nyílt István, a szent király című kiállításról. Az eredményeket október 22-én hirdetik ki, és a legjobb három filmet le is vetítik.

– Különleges, a filmkészítés miatt interaktívabb most a verseny. Idén először nem csak könyveket nyernek a legügyesebbek, hanem egy-egy napos kirándulást is Veszprémbe illetve Esztergomba – tudtuk meg Kiss Dorottyától, A Szabadművelődés Háza igazgatójától.

– Mi idén jelentkeztünk először. Nagyon szeretnénk megismerni még jobban a várost, s szeretjük a történelmet is, ezért gondoltuk, hogy jelentkezünk. A megadott irodalomból felkészültünk, elosztottuk egymás között az anyagot – mesélték a Tóparti Gimnázium kilencedikesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!